Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
5
3

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Supinált jelentése

2020.02.11 11:38

A szülők gyakran találkoznak a supinált szóval. De vajon teljes mértékben tisztában vannak a supinált gyerekcipő fogalmával? Mi a supinált jelentése? Mikor van rá szükség? Mit jelent pontosan ez a kifejezés? Egyáltalán, mit kell tudni róla?

 

Ez a bejegyzés segít megismerni a supinált gyerekcipő működési elvét, segít tájékozódni a témában. Megtudhatjuk, hogy pontosan mit fed ez a gyakran használt fogalom, melyet az óvodák folyosóin, a játszótereken hallhatunk, néhány cipőboltban olvashatjuk a kifejezést, amely olyan rejtélyes és ködös.

 

Mi az a supinált cipő?

A supinál szó latin eredetű. Jelentése: kifelé dől. Ebből könnyen kikövetkeztethetjük, hogy olyan cipőről van szó, amely valamilyen irányba való dőlést eredményez a lábon. De milyen dőlést, milyen lábon, és miért? Zanzásítva a supinált cipő lényege, hogy a bokánál megemelt talprésznek köszönhetően kifele dönti a bokát, ellensúlyozva a boka befele dőlését. Ez eddig nagyon egyszerűnek tűnik, nem is annyira bonyolult dolog, azonban érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mi történik a gyerekek lábával, miért és mikor van szükség ilyenfajta kezelésre.

 

Amikor a gyerekek elkezdenek járni, gyakran befelé dől a bokájuk. Emiatt nem kell aggódnunk, mert a kicsiknél ez még egészséges, természetes dolog. Azonban ahogy nő a kicsi, úgy kellene kiegyenesednie a bokájának is. Ha ez nem történik meg, akkor valamilyen jellegű beavatkozásra lesz szükség. Ilyenkor szoktak talpbetétet vagy supinált cipőt javasolni az ortopéd orvosok. Általában három éves kor alatt nem szokták kezelni a gyerekek lábát, de azért érdemes elmenni ortopédushoz, ha az első lépések óta hosszú hónapok teltek el, és a helyzet nem javult.

 

A kicsik lába, ahogyan az egész testük is, folyamatosan fejlődik. Alkalmazkodik az új tevékenységekhez, elsajátított mozgásformához, és az életmódhoz. Az apró kis izmoknak meg kell tanulniuk vezérelni a testet. Ez a helyzet a lábfej izmaival is. Folyamatosan dolgozniuk kell, és erősödni ahhoz, hogy a lábfejet, általa az egész lábat helyesen tartsa a kicsi. A supinált cipő használata során a megerősített és megemelt sarokrész abban segít, hogy munkára ösztönzi az említett lábizmokat, melyek ezáltal hozzájárulnak a helyes testtartás kialakításhoz. Így egy supinált cipővel elérhetjük, hogy a megerősödött lábizmok megfelelő stabilitásának köszönhetően a boka és a láb csontja is a megfelelő pozícióba kerüljenek. Így ahogy a kicsi csontjai tovább növekednek, a tartásuk is megfelelő lesz. Mindehhez a talp izmainak megfelelő összjátékára, a lábfej minden apró szereplőjének tökéletes munkájára van szükség. Ebben pedig segít a supinált cipő. Azonban ehhez minél gyakrabban kell hordania gyermekünknek, hiszen napi 1-2 óra használatkor még nem tanulják meg az izmok a megfelelő lábtartást.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Mikor kell supinált cipő?

A supinált cipő szükségességéről az ortopéd orvos dönt. A lúdtalp és a bokasüllyedés esetében szokta javasolni a szakember a supinált cipők használatát. Azért nagyszerű találmány ez, mert mindenféle kellemetlen beavatkozás nélkül, a lehető legjobb módszerrel, a lábizmok erősítésével éri el a kívánt eredményt. Ha a szakember supinált cipőt javasol, akkor érdemes például a bölcsiben, vagy az oviban supinált szandált vagy cipőt benti cipőként hordani. A gyakori használat ugyanis eredményhez vezet. Szerencsére ezek a lábbelik is mindenféle színben, bájos mintákkal, divatos kialakítással készülnek.

Fontos, hogyha az orvos supinált cipőt ír fel gyermekünknek, mindenképpen tartsuk be az utasítását, mert minél korábban kapjuk el és kezeljük a rendellenességet, annál könnyebben és gyorsabban múlik el. Azonban, ha késlekedünk, idővel következményei lehetnek a lúdtalpnak és a bokasüllyedésnek. Hosszútávon X-láb lehet a sok következmény egyike. A rossz lábtartásból rossz testtartás lesz. A lábfej rossz tartásából láncreakcióként alakulnak ki a következmények, hiszen minden csont, izom és ízület hat egy másikra. Végül csípőfájdalom, gerincproblémák, és más, egyéb problémák alakulhatnak ki egy olyan dologból, amelyet néhány hónap supinált cipő viseléssel megelőzhettünk volna. Ráadásul egy növekedésben lévő, fejlődő szervezetnél, egy éppen kialakulóban lévő rendszernél.

 

De hogy mit is kell pontosan tudni a lúdtalp, a bokasüllyedés, és a supinált cipő összefüggéséről? Nézzük!

 

Supinált jelentése

Lúdtalp

A lúdtalp a lábfej harántboltozatának süllyedése. A lúdtalpra is igaz, hogy a kis totyogók lábfeje esetében ne ijedjünk meg, ha felfedezzük rajtuk annak jellemzőit, mivel ebben a korban semelyik olyan elváltozás nem probléma, amit kicsit nagyobb korban már ajánlott supinált cipővel vagy esetleg tornával kezelni.

 

De pontosan mi is az a lúdtalp?

 

A lábunk három ponton támaszkodik, az egyik a sarokcsont, a másik a nagylábujj alatti párna, a harmadik pedig a kislábujj alatti párna. Ezt egy háromszögként képzelhetjük el, melynek a rövidebbik oldala a harántboltozatot jelentik, a két hosszabbik szára pedig a hosszanti boltozat. A harántboltozat süllyedése jelenti a lúdtalpat. A legsúlyosabb lúdtalp esetében a lábfej teljesen a földhöz lapul, mindenféle ívesség nélkül.

 

Alapvetően kétféle lúdtalpat különböztet meg a szakma. Rigid vagy merev lúdtalpat, valamint flexibiliset, rugalmasat. Rigid, azaz merev lúdtalp ismérve, hogy lábujjhegyre álláskor nem jelenik meg a belső boltozati ív a lábfejen. A merev lúdtalp hátterében anatómiai eltérés szokott állni, ezért annak kezelése eltér a flexibilis lúdtalp kezelésétől. Van, amikor speciális, erre a célra gyártott ortopéd cipő, vagy esetleg csak műtét segít. A rigid lúdtalp anatómiai rendellenesség, és sokkal ritkábban fordul elő a népességben, mint a rugalmas lúdtalp.

A flexibilis lúdtalp esetén a lábboltozati rendszer egyensúlyának megbomlásáról, vagyis kisgyermekkorban annak kialakulásának hiányáról beszélünk. Gyermekkorban nem kell nagyon félni a lúdtaptól, mert a növekedés során korrigálható ez a jelenség. Az azonban, hogy nem kell félnünk tőle, azt jelenti, hogy kezelhető, nem azt, hogy nem kell foglalkoznunk vele.

A gyerekkori lúdtalp esetében 10 éves kortól van lehetőség a végleges gyógyulásra. Eddig kell kezelnünk azt, kialakítani a lábfej izmainak, csontjainak és inainak kényes egyensúlyát, megteremteni a láb megfelelő statikáját. Ezt speciális lúdtalp tornával, supinált cipővel, supinált szandállal, sok mezítláb járással, egyszóval a láb izmainak erősítésével tehetjük meg.

 

Ha szeretnénk megelőzni a szerzett, azaz rugalmas lúdtalpat, akkor kiskorban a legfontosabb a megfelelő kialakítású, a bokát erősen tartó, rugalmas, a gördülést elősegítő talpú cipő viselése. Jót tesz a mezítláb járkálás, de nem beltéri, egyenletes talajon. Hosszútávon hasznos a sok mozgás, a túlsúly elkerülése.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Bokasüllyedés

A bokasüllyedés a boka elmozdulását jelenti. A sarokcsont általában befelé dől ebben az esetben. Ennek köszönhetően a boka állása is megváltozik, és ez kihat az egész lábfej statikájára, valamint az egész testre. Tünetei a talpfájásról, ízületi fájdalom. A tünetek pedig nem csak érezhetőek, hanem látványosak is. Mivel a bokasüllyedés esetében hátulról nézve a bokát látható, hogy annak a csontja nem egyenes, egy bizonyos irányba dől. Járás közben a testsúly a talp belső részére terhelődik. Az is előfordul, hogy a lábszél már érinti a talajt.

 

Gyerekek esetében a supinált cipők bizonyulnak a bokasüllyedés leghatékonyabb kezelésének. Ugyanis a bokasüllyedés esetében is a lábizmok megerősítése a cél, illetve a boka helyes irányba való visszabillentése. A bokasüllyedés sok esetben a gyerekkori lúdtalp következménye. Ezek a kezeletlen deformációk tovább és tovább gyűrűznek, ha nem kezeljük őket időben.  A bokasüllyedés következménye lehet az X-láb, a bütyök vagy a kalapácsujj.  A lábcsontok eldeformálódása annak izmaira is kihat, valamint a csípőnk tartására, sőt, idővel az egész gerincoszlopra.

 

Bokasüllyedés esetében figyeljünk oda a túlsúlyra, hiszen a túlsúly kiválthat bokasüllyedést, és a bokasüllyedés miatt kényelmetlenné váló mozgásból fakadó mozgáshiány viszont hízáshoz vezet. Ebből az ördögi körből supinált cipővel lehet kilépni.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Egészséges lábú gyerekek és a supinált cipő

A supinált cipő viselése nem árt az egészséges lábnak. Csak abban az esetben okozhat problémát, ha a cipő bokakialakítása miatt merev annak talpa. Ugyanis ekkor szintén nem hat jól a láb izmaira. Azonban bokasüllyedés vagy lúdtalp esetén a probléma kezelése felülírja ezt a hátrányt. De ha megelőzés céljából használjuk a supinált cipőt, akkor figyeljünk oda a talpkialakítására, nehogy nagyobb gondot okozzon.

Ugyanis vannak olyan helyzetek, amikor megelőzésre használható a supinált cipő. Például, ha a gyermek lábfejének izomzata valamilyen okból nem elég fejlett, például, ha koraszülött volt, és más ütemben fejlődnek az izmai. Esetleg, ha genetikailag erős hajlama van a gyermeknek a bokasüllyedés vagy a lúdtalp kialakulására. Ez a család genetikáján múlik. Ezeknek a helyzeteknek a felismerése azonban szakorvosi kompetencia. Annak ellenére, hogy ártani nem árthatunk a supinált cipővel a gyermek lábfejének, jobb, ha nem önállón hozunk ilyen döntéseket a kicsik fejlődésével kapcsolatban. Ha aggódunk a gyerekünk lába miatt, akkor legyen sokat mezítláb, alkalmazzunk játékos lábtornákat, mozogjon sokat a kicsit, esetleg balettozzon.