Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
5
1
7

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!Cikkek

Az X-láb, O-láb probléma

2019.11.19 10:54

A szülők általában aggódva gondolnak erre a két jelenségre. Ennek ellenére kevés szülő van tisztában azzal, hogy az x-láb, valamint az o-láb nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi következményekkel is jár. Szerencsére azonban mindkét elváltozás gyógyítható.

Kialakulásuk oka nem mindig egyértelmű, azonban a szakemberek összefüggést véltek felfedezni a mozgásszegény életmóddal. Az x-láb és az o-láb kialakulása ugyanis a gyerekeknek arra az életszakaszára jellemző, amikor iskolába kerülnek, és a sok mozgást bizony napi több órányi ülés váltja fel. Ez az időszak pedig egybeesik a második alakváltás korszakával, amikora gyermek izomzata, idegrendszere átalakul, teste arányai is megváltoznak, hirtelen megnyúlik, karcsúbb lesz, kevésbé kisgyermekes testfelépítésű. E mögött a jelenség mögött összetett folyamat húzódik meg. Azonban, amit fontos tudnunk: a sporttal alapozhatjuk meg, hogy ez a változás a lehető legpozitívabb módon menjen végbe, és elkerüljük a különböző deformitásokat, illetve a rossz testtartást, és annak következményeit.

 

Az X-láb

Mi pontosan az x-láb? A lábnak az a fajta deformitása, mely esetében zárt állásban a térdek összeérnek, a bokák azonban nem. A bokák befelé is fordulnak, billent helyzetben vannak. Kisgyermek korban még természetes, ha valamilyen mértékben észrevehető ez a jelenség, ha a térdek valamennyire a test középvonala felé billennek. Azonban a második alakváltás időszakára ennek már el kell múlnia, tehát 6-8 éves kor körül. Ettől az időszaktól kezdve egyre komolyabban kell vennünk a tüneteket. Az x-láb lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is, kiegészülhet lúdtalppal is, mely azonban kiváltó ok is lehet.

 

Kialakulása mögött ugyanis a már említett életmódi tényezők mellett sérülés, bénulás, csontelhalás, degeneratív ízületi betegség is állhat, esetleg gyenge térdszalagok, de még akár angolkór is. Kialakulásának eredete azonban ismeretlen is lehet.

 

Gyógytornás kezelés

Enyhébb esetben a kezelése gyógytorna formájában valósulhat meg, melynek kulcsfontosságú eleme a combizomzat erősítése. Kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek megerőltetik a térdet, és nem szabad a térd ízület belső szalagjainak nyúlnia, ezért minden ilyen mozgásforma szintén kerülendő. Ha a gyógytorna nem vezet eredményre, a műtét a megoldás.

 

Néhány gyakorlat

Első gyakorlat: Kiinduló helyzet: Hajlított ülés, mely során a test mögött támaszkodunk. Ebből a helyzetből elkezdünk ollózni, majd visszatérünk alaphelyzetbe. Minél magasabb ismétlésszámmal érdemes végezni a gyakorlatot.

Második gyakorlat: hanyatt fekszünk, oldalsó középtartásban, és a talajon a mellúszás lábtempóját ismételgetjük.

Harmadik gyakorlat: kiindulóhelyzet hajlított ülése, a test mögött. Egy labdát fogunk a térdeink közé, és összeszorítjuk. Így emelgetjük a lábunkat.

Negyedik gyakorlat: támasz a test mögött, felemeljük a csípőnket. Majd rákjárásban megyünk, minél többet. Mindezt folytathatjuk pókjárással, négykézláb járással.

O-láb

O-lábról akkor beszélünk, ha zárt állásban összeérnek a bokák, a térdek viszont nem.

A deformitás súlyosságát a bokák és a térdek közötti távolság alapján határozzák meg. Az x-lábhoz, de sok más elváltozáshoz hasonlóan, ilyenek például a lúdtalp és a bokasüllyedés is, jellemző, hogy kisgyerekkorban megjelenik, de nagyobb korra elmúlik. Általában 1-2 éves korban még nem kell aggódni az ilyen deformitások miatt, de óvodás kortól már javasolt valamilyen szinten kezelni. Azonban az o-láb, az x-lábhoz hasonlóan főleg a második alakváltás után válhat egyre aggasztóbb problémává. Bár a hosszútávú egészségügyi következmények nem gyerekkorban jelentkeznek ezekben az esetekben, sajnos hosszútávon meghatározhatják a gyermek mozgáskultúráját, testtartását, izomzatának és ízületeinek felépítését és állapotát. Hiszen a rossz testtartás következményeképpen változás állhat be a test izomegyensúly arányában, és ez egyes izomcsoportok rendellenességét, valamint a gerinc és az ízületek túlterhelését is okozhatja.

 

Keletkezését tekintve lehet ismeretlen vagy ismert eredetű, ahogyan az x-láb is. Kialakulását okozhatja valamelyik lábcsont növekedési porcának károsodása, vagy valamilyen csontfejlődési zavar, esetleg kötőszöveti gyengeség.

 

Gyógytornás kezelés

Kezelésnek általában ebben az esetben is enyhe elváltozás esetén gyógytornát javasolnak, de csak miután a gyermek megtanult járni. A gyógytorna során térd és bokaízületi változásokkal lehet javítani az o-lábon. Súlyos esetben műtéti beavatkozás javasolt.

 

Néhány tornagyakorlat

Első gyakorlat: kezdőhelyzet terpeszállás, karok oldalsó középtartásban vannak, majd négy rugózó térdhajlítást végzünk a bal lábunkkal, és ismét négyet a jobb lábunkkal is.

Második gyakorlat: az alaphelyzet itt terpesztérdelés, a karok pedig csípőn vannak. Elkezdünk ülésbe ereszkedni, a sarkak közé, majd visszatérünk a kiindulóhelyzetbe.

Harmadik gyakorlat: Ennél a gyakorlatnál az alaphelyzet nyújtott terpeszülés, kéztámasz a test mögött.  Elkezdjük párosával emelgetni a térdeket, majd váltott térdemelések következnek. Ezután medenceemelés jön, majd nyújtott lábbal rugózunk.

 

O-láb esetén tiltott gyakorlatoknak minősül minden olyan pozíció, sport, torna, mozgás, gyakran felvett póz, amely a térd ízület nyúlását eredményezhet.

A kezeletlen x-lábak és o-lábak következményei

X-láb és o-láb esetében a testtartás átalakulása és a deformitás miatt az ízület külső és belső oldalára az egészségesnél sokkal nagyobb mértékű terhelés jut. Ennek az a következtében az ízületek sokkal korábban és sokkal nagyobb mértékben kezdenek el kopni. Emellett az egészségesnél nagyobb igénybevétel miatt a gyűrűporcok is károsodnak.

Ez a folyamat pedig porckopáshoz vezet. A szakemberek általában jelentős tengelyeltérés esetén műtéti kezelést javasolnak. Azonban megelőző szándékkal fiatalabbak esetében még a porckopás megkezdődése előtt, a nagyobb károsodás kivédése céljából szintén javasolni szokták bizonyos esetekben a műtéti beavatkozást.

 

A problémák műtéti kezelése

Az x-láb és az o-láb műtéti kezelésének az oka tehát a deformitás eredményeképp fellépő porckopás, azaz artrózis megelőzése vagy megszüntetése. Így tehát a műtét célja az ízület szimmetrikus terhelésének biztosítása az érintett oldal tehermentesítésével.

A deformitás helyétől függ, hogy pontosan hol kell beavatkozást végezni.

Az o-láb esetén rendszerint a sípcsont az érintett, míg x-láb esetén a combcsont alsó részénél kell beavatkozást végezni. A tengelykorrekció lehet záró vagy nyitó tengelykorrekció.  A csontokat mindkét beavatkozás esetén fűrészelik, és lemez és csavarok, illetve kapcsok segítségével rögzítik. A csont összeforrása 6-12 hetet vesz igénybe. A kezelés akkor ér véget, ha a röntgen alapján sikerül megállapítani, hogy az ízületek terhelhetőek.

 

A műtétet utókezelés követi, melynek során legalább egy hétig kórházban kell maradnia a betegnek. A műtött láb nem terhelhető, a csontok összeforrásáig csak mankóval járhat a beteg, de az első pár hétben gipszsín használata szükséges. A csont teljes gyógyulása után tekinthető gyógyultnak a beteg, ennek elősegítése érdekében az utókezelés fizikoterápiás kezeléseket és gyógytornát is tartalmaz.

  

Az o-láb és az x-láb megelőzése

Annak ellenére, hogy totyogó korban még nem kell aggódni ezek miatt a deformitások miatt, a megelőzés ebben a korban kezdődik el. Ugyanis nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek, hogy állni tanuló pöttömünket ne kényszerítsük állásra, amíg nem képes rá magától. Ugyanez a helyzet a járással, a különböző járássegítőkkel, emiatt nem ajánlott a babakomp addig, amíg legalább néhány lépést nem képes önállóan megtenni a kicsi.

Hiszen minden mozgásfejlődés változás komplex idegrendszeri, izomzati és csontozati, ízületi feltételekkel rendelkező folyamat. Nem szabad tehát sem terhelni az izomzatát, ízületeit és persze a csontozatot azzal, hogy a kicsit olyan mozgásra kényszerítjük, amelyre még nincs felkészülve a teste. A rugós babahinta és a komp más szempontból rossz megoldás: leveszi a terhet a testről, ezáltal átvéve tőle a mozgás és a súlymegtartás szerepét.

 

De akkor mit tegyünk egy kisbaba és egy totyogó esetében, hogy megelőzzük a problémát? Kövessük figyelemmel az egyes mozgásfejlődési szakaszokat, folyamatosan konzultálva a gyerekorvossal és a védőnővel. Ne erőltessünk számára semmit, ne versenyeztessük őt más gyerekekkel, felesleges összeméri a pöttömöket, mert ebben a korszakban nem egyenletes a fejlődés, és nem jelent semmit, ha valaki hamarabb vagy később sajátít el egy-egy mozgásformát. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin fogyasztás, az előírt mennyiséget mindig fogyassza el a kicsi, télen és nyáron is más ez az adag. Ha a totyogónál o-láb vagy x-láb jeleit észleljük, nem árt ortopéd szakemberrel konzultálnunk. Ő nagy eséllyel növelni fogja a D-vitamin adagot, melyet mindenképpen tartsunk be.

X-LÁBÚ GYEREKRE AJÁNLATOS SUPINÁLT CIPŐT, VAGY SUPINÁL SZANDÁLT ADNI!

 

Mit tehetünk nagyobb korban?

A legjobb megelőzés a lábizmokat és a helyes testarttásért felelős vázizmokat erősítő sport. Szerencsére az óvodások sokat vannak szabad levegőn, ahol aktívan mozognak. Persze az ő esetükben is érdemes külön tornával erősíteni a lábfej izmait. Különböző tárgyak emelgetése talppal összefogva, labda görgetése a talpon és hasonlók. Iskoláskorú gyerek esetében fokozottan figyeljünk a mozgásra. Sportkörök, esetleg hétvégente foci, kézilabda vagy kosarazás a családdal, amire lehetőségünk van, azzal éljünk, a lényeg, hogy aktívan használja a gyermek a kulcsfontosságú izmokat.