Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
9
9
7

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Lúdtalp torna gyerekeknek

2019.09.24 10:48

A lúdtalp bizony könnyen megkeserítheti gyermekünk életét. Szerencsére megelőzésére és kezelésére is vannak lehetőségeink.

 

Mi is az a lúdtalp?

Két különböző lúdtalp létezik, ugyanis megkülönböztetjük a flexibilis és a merev lúdtalpat. A flexibilis lúdtalp abban az esetben számít kórosnak, ha panaszt okoz. Ilyen eset, ha fájdalmat okoz a járás gyermekünknek. A rigid, azaz merev lúdtalp komolyabb jelenség. Arról ismerjük fel, hogy a belső boltozati ív akkor sem látszik, ha lábujjhegyre állunk. Ennek a lúdtalpnak anatómiai háttere van.

 

A lúdtalpat orvos által javasolt talpbetéttel, esetleg supinált cipővel, supinált szandállal szokták kezelni. A merev lúdtalp gyógyítása komplikáltabb tud lenni.

A lúdtalp gyermekek esetében általában nem végleges dolog, de fontos kezelnünk.

 

A lúdtalp megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő gyerekcipő viselése. A cipőben tudjon megfelelően gördülni a talp, tehát ne legyen merev. Szépen, erősen tartsa a bokát, és az orra se nyomja a lábujjakat.

 

A túlsúly a láb ellensége, hozzájárul a lúdtalp kialakulásához, ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy gyermekünk rendszeresen mozogjon. Egyenletlen talajon egészséges mezítláb lenni, jót tesz a talp izmainak, segítségünkre lehet a lúdtalp, bokasüllyedés ellen. Otthon azonban gyerekünk inkább hordjon benti cipőt, ha csak nincs a lakás nagy része szőnyeggel fedve. Ugyanis a járólap, laminált padló, parketta mind-mind túl egyenletesek ahhoz, hogy mezítláb járjon rajta a gyerek.

 

A megfelelő gyerekcipő viselése, a mozgásgazdag életmód, a lábak szempontjából tudatos, körültekintő életvitel, pontosabban annak szülői felügyelete egyaránt hozzájárulnak a megelőzéshez. Azonban a tornagyakorlatok nem csak a probléma kezelése, hanem megelőzése szempontjából is hasznosak.

 

Lúdtalp torna gyerekeknek

Lúdtalptorna gyakorlatok

 

Első gyakorlatsor

 

Ezeket a gyakorlatokat többször ismételve, először álló helyzetben, majd nyújtott lábbal ülve végezze el gyermekünk. 

A lábait tegye gyerekünk párhuzamosan egymás mellé. Mindkét sarkát egyszerre emelje fel, majd tegye le. Ismételje el többször a gyakorlatot. Páros lábbal, majd váltott lábbal is.

 

Ezután húzza fel egyszerre mindkét talpát, majd engedje le őket. Az előző gyakorlathoz hasonlóan itt is ismételje meg többször a mozdulatsort, majd váltott lábbal is tegyen így.

 

A talp izmainak átmozgatása céljából görgesse egyszerre a két lábát sarokról lábujjhegyre, majd lábujjhegyről sarokra. Folytatásként húzza a talpa alá a lábujjakat, behajlítva, majd nyújtsa ki.

 

A gyakorlatsor utolsó feladata: A talpak a földön vannak, sarkakat széthúzva emelje lábujjhegyre, összezárva tegye le a sarokra.

 

Második gyakorlatsor

 

Ez a gyakorlatsor járógyakorlatokból áll. Egy kis kreativitással könnyen játékká alakíthatjuk a kötelezőnek szánva nyomasztó tornát. Lehet belőle szórakoztató reggeli vagy esti tevékenység, közös családi tornává tehetjük a gyakorlatokat.

Hiszen ezek a mozdulatsorok jót tesznek a vérkeringésnek is, egy nehéz nap előtt vagy után számunkra is hasznos felfrissíteni lábunkat, átmozgatni izmait.

Fontos, hogy mezítláb érdemes elvégezni ezeket a feladatokat. Jó, ha van otthon tatami, vagy más szivacs, amelyen kényelmesen és biztonságosan végezhetünk tornagyakorlatokat.

 

Hasznos, ha gyermekünk lábujjhegyen járva tesz apró lépéseket, magasra húzott sarokkal. Kezdhetjük ezzel a feladatsort. Elnevezhetjük balerinamozgásnak, ha kislányunk van, kisfiú esetében kitalálhatunk más kerettörténetet: Legyünk olyan magasak, mint egy zsiráf, hosszú lábakkal!

Mackójárás. Ha már az állatoknál tartunk: a lábfej külső szélére nehezedve, behajlított lábujjakkal járás. Oda-vissza a szobában.

Ezt követően jöhet egy kis labdázás. A földön ülve labdát két talp közé fogja gyermekünk, lábbal dobja, mi is így kapjuk el.

 

Nagyon hasznos a talp izmai szempontjából, ha lábbal próbálunk meg felemelni dolgokat. Tartsunk versenyt: ki gyűjt össze több ceruzát, hosszabb legókockát, üveggolyót. Babát. Sőt, játékos versennyel össze is lehet szedni a gyerekszoba padlóján elszórt holmikat.

Ehhez hasonló feladat, hogy egy lábujjakkal könnyebben megtartható tárggyal sétáljon, minél tovább fogva azt az eszközt.

Bokasüllyedés torna gyakorlatokat egy másik blogbejegyzésben találhat.

 

Egészséges hatással bíró tevékenység, hogyha gyermekünk tanulás, olvasás, pihenés közben, tehát ülőtevékenység végzése során a talpával folyamatosan görget egy teniszlabdát, vagy esetleg egy teniszlabda méretű rücskös labdát. Akár egy közös családi filmnézés alkalmával is. Ez egyébként ismét számunkra is követendő példa lehet, főleg ülőmunkát végzők esetében.

 

Ne feledjük, a lábizmok erősítésével tudunk célt érni. Minden a talpra, talpélekre fókuszáló gyakorlat komoly segítség lehet a lúdtalppal szemben.