Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
7
2
2

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Lúdtalp kisokos - mindent amit a lúdtalpról tudni kell

2019.03.12 11:07

Mit kell tudni a lúdtalpról? Hogyan előzzük meg, hogyan kezeljük? A lúdtalp megelőzésére és kezelésére is létezik megfelelő gyerekcipő, életmód, torna. Járjunk utána!

Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének. Ezért a kicsik első bizonytalan lépéseitől kezdve kétségbeesetten keresik a tökéletes cipőt, mely megkönnyíti a járást, segít kialakítani a helyes testtartást, megakadályozza a láb eldeformálódását, mégis kényelmes. Hiszen annyi mindent hallani és olvasni a rossz választás negatív következményeiről, és a szülők nem akarnak hibázni.

A baba-mama témájú cikkek és csoportok rengeteg téma közül ebben a kérdésben is telítve vannak a tökéletes megoldásokkal. Csak éppen ezek a tökéletes megoldások szinte mindig szemben állnak egymással, és sokszor heves viták alakulnak ki akár görbe lábacskákról, rosszul álló bokákról, akár a lúdtalp és a gyerekcipő összefüggéseiről is, ahogyan minden másról. A megoldás a supinált cipő, lúdtalpbetét, mezítlábas séták: csak úgy repkednek az igazságok. A viták hevében szikráznak a billentyűzetek, a bizonytalan szülő pedig lelkesen olvassa a sok okos tanácsot, hogy végül tehetetlenül merüljön el a végtelen információáradatban.

 

Ilyen mumus a lúdtalp is. De a probléma ellen csak akkor tudunk védekezni, ha megismerjük.

Lúdtalp kisokos

A lúdtalp tünetei

 

Már maga a lúdtalp definiálása is bonyolult kérdés. Magyarországon ugyanis nagyon szeretik mindenféle lábelváltozásra használni, pedig nem minden elváltozás kóros és kezelést igénylő.

 

A lábunk a nagylábujj alatti párnán, a sarokcsontnál, és a kislábujj párnáján támaszkodik meg.  Ez a háromszög hosszanti boltozatból és harántboltozatból áll. A két irány, a láb hosszát és a lábfej lábujjak felőli részének szélessége adja a két boltozatot. A harántboltozat, tehát a keskenyebb vonal süllyedése a lúdtalp. A harántboltozatnak ugyanis ívesnek kell lennie. Minél kisebb az ív, minél közelebb van a talp egésze a földhöz, annál súlyosabb lúdtalpról beszélünk. A legsúlyosabb esetben a lábfej egésze a földhöz lapul.

 

A járni tanuló kicsik befelé dőlő bokája, kifelé álló sarka ne vezesse félre a szülőket, teljesen természetes jelenség. Az első lépéseinél tartó totyogók esetében kifejezetten javasolják az ortopéd orvosok a rugalmas talpú, és a bokát erősen tartó cipőcskéket, illetve megfelelő körülmények között, egyenletlen talaj esetében a mezítlábas közlekedést, hiszen a kicsik talpizmai így edződnek.

 

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Kétféle lúdtalpat különböztetünk meg, flexibiliset és merevet. A rigid, azaz merev lúdtalp tünetei könnyen felismerhetőek: a belső boltozati ív lábujjhegyre álláskor sem látszik. Ez a fajta lúdtalp súlyosabb, összetettebb és ritkább, mint a flexibilis lúdtalp. A rigid lúdtalp esetében a műtét szokott lenni a végső megoldás.

 

A flexibilis, rugalmas lúdtalp a lábboltozati rendszer egyensúlyának hiánya. Itt az izmok játsszák a főszerepet. A már említett, három pilléren álló rendszer kényes egyensúlyt képezve alkot egy egységet. Azonban, ha nincs meg a szóban forgó egyensúly, például gyerekkorban nem alakult ki, esetleg nagyobb korban elhízás, rossz testtartás miatt bomlik meg, akkor alakul ki a lúdtalp tünetegyüttese.

Mind a flexibilis, mind a rigid lúdtalp tünete lehet a már említett, külső jegyek mellett a nehéz terhelhetőség, a mozgás, járás fájdalma, térdfájás, csípőfájás, a talpon érzett nyomás.  Ha fájdalmat okoz a gyerek számára a járás, talpa belső éle, vagy bokája fáj tőle, esetleg csökken a terhelhetősége, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a panaszmentes flexibilis lúdtalp magától megszűnik, és nem hordoz magában veszélyeket. A lúdtalptól nem kell megijedni, de mindig kezelni kell.

A lúdtalp megelőzése

A lúdtalp megelőzése már egészen kis korban elkezdődhet. Mindenekelőtt hagynunk kell, hogy a gyerekek kússzanak majd másszanak, hogy megerősödjenek a mozgás szempontjából létfontosságú izmai. Persze a megfelelő mozgásfejlődés támogatása sok szempontból fontos. Azonban a mérleg másik oldala is káros lehet. Amikor a kicsik mozgásának fejlődését mi erőltetjük. Ugyanis, ha a baba mozgásfejlődésének az ütemét siettetjük, akkor károkat okozhatunk. Például, ha idő előtt állítjuk lábra, erőltetjük az első lépteket. Hagyjuk, hogy a maga tempójában fejlődjön. Ebben viszont támogathatjuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy mindig biztosítjuk a megfelelő körülményeket a megfelelő mozgásra, a fejlődésre, a próbálkozásra. Például nem hagyjuk egész nap a kiságyban, hanem teret biztosítunk számára. Játszószőnyegen, körülkerített területen, esetleg minél nagyobb járókában, ahol van elég helye a különböző mozgásformák gyakorlására.

Később, amikor a baba megtette az első önálló lépteit, biztosítsunk számára megfelelő cipőt, amely megalapozza a megfelelő mozgást. A cipő legyen rugalmas talpú, amely támogatja a lépések gördülését. Keretezze megfelelően a lábat, hogy stabilan tartsa a lábfejet. Főleg a bokák stabilitása fontos.

 

Ezek a jellemzők gyermekünk későbbi cipőire is érvényesek. 8-10 éves korig a balerina cipő és a papucs sem ajánlott viselet. A cipő mindig tartsa a bokát, ne legyen túl kicsi, de túl nagy sem. A supinált cipő a kialakult lúdtalpra nyújt megoldást. Azonban bizonyos esetben megelőző célzattal is javasolni szokták a szakemberek. Ha a kicsi veleszületett, alkati hajlama miatt nagyon nagy eséllyel lehet később lúdtalpas. Ennek eldöntése azonban orvosi kompetencia.

 

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Mit tehetünk még a lúdtalp megelőzése érdekében?

 

Járjon sokat mezítláb egyenletlen talajon. Legyen meg a lehetősége arra, hogy a láb összes apró izma megfelelő módon erősödhessen. Válasszon sportot, mozogjon sokat. Érdemes olyan mozgást választani, amely kihat a láb izmaira. Érdemes emellett megelőző tornát is végezni. Például nagyon hasznos, ha játékos módon elérjük, hogy gyakran mozgassa át a talpizmait. Például labdát görgessen mezítláb, vagy épp apróbb tárgyakat szedjen össze a lábával a földről, mezítláb.

A lúdtalp következményei

 

Nagyon fontos, hogy bár a lúdtalp kérdésében nem kell rögtön farkast kiáltani, a gyerekek lába 10 éves korig nő, így mind a flexibilis lúdtalp, mind a merev, rigid lúdtalp esetén eddig az időpontig van lehetőségünk a végleges gyógyulásra.

 

10 éves kor felett nem szűnik meg a lúdtalp okozta fájdalom, ha eddig a korig nem kezeltük, nagy eséllyel soha nem lesz tünetmentes. A gyermeknek élete végéig speciális betétet kell hordania, rosszabb esetben egy elhanyagolt, flexibilis lúdtalp felnőttkorra merev lúdtalppá válhat.

 

Mivel a lúdtalpat egyszerűen a lábfej izmainak, ízületeinek, és csontjainak kényes egyensúlyának felborulásaként is definiálhatjuk, ezért magától értetődő, hogy bizony a lúdtalp nem járhat következmények nélkül. Ha a rendszer szétcsúszik, láncreakció szerű folyamatok indulhatnak el. A lábfej izmainak, csontjainak különböző deformitásai után a láb egészét, majd a testtartásunkat érinti a probléma. Ennek a folyamatnak hosszútávú eredménye kihat a csípőre, annak ízületeire, és az egész gerincre.

 

A lúdtalp egyik közvetlen következménye lehet a bütyök, amely a lábfej belső oldalának kinövése, a nagylábujj mellett. A bütyök legjellegzetesebb tünete a külső talpél fájdalma, mivel a bütyök egy olyan ízületi deformitás, amely irritáció hatására begyulladhat. A bütyök kialakulásakor a láb statikai felépítése is megváltozik. Az ínak megrövidülnek, és húzzák magukkal a nagylábujjat. A testsúly eloszlása a láb statikájának átalakulásával megváltozik. Így aztán romlik a testtartás, és ebből fakadnak a további következmények.

A lúdtalp másik következménye a kalapácsujj, amikor a lábujjat mozgató ínak húzásiránya megváltozik, ami a lábujjak perceire is kihat. Ez karom szerű tartást eredményez, amely során begörbül a lábujj. Ennek folyamatos bőrkeményedések és gyulladások az eredményei.

A lúdtalp bokasüllyedést is okozhat. Ilyenkor megnyúlnak a talpi szalagok. A bokasüllyedés során a sarokcsont befelé dől. A sarokcsont elfordulása miatt a belső lábél már a földet súrolhatja. A bokasüllyedés ízületi fájdalommal, lábfájással, és lábikragörccsel járhat.

 

A lúdtalp következményei lehetnek a talp szemölcsei is. Ezek azokon a pontokon alakulatnak ki, ahol nagyobb nyomás éri a lábfejet. Ezeken a pontokon ugyanis a bőrkeményedések mellett a tyúkszemek is kialakulhatnak. A tyúkszem a bőrkeményedésnél is fájdalmasabb tud lenni, ugyanis begyulladhat.

 

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A kezeletlen lúdtalp következményeként kialakuló dominóelv hatására fokozatosan egyre komplexebb problémák lépnek fel. A mozgás harmóniája megbomlik, és ez annak minden résztvevőjére kihat. Csökken a láb terhelhetősége. Csípőfájdalom alakul ki, és az ízületek is elkezdenek kopni. A testtartás romlik, ez pedig újabb és újabb tüneteket teremt. Az ízületek elkezdenek kopni, és a testtartás miatt gerincferdülés is kialakulhat. A gerincoszlop oldalirányba görbül el, aminek köszönhetően ismét fájdalmas és komplex deformitások alakulnak ki.

 

A lúdtalp gyerekeknél

A lúdtalp gyermekek esetében tehát nem feltétlenül végleges dolog, végleges következményei csak a kezelés hiányában alakulhatnak ki.

 

A lúdtalp megelőzése szempontjából a túlsúly kerülése, illetve sok mezítlábas mozgás javasolt. Sem megelőzés, sem kezelés esetében nem szabad harántemelő talpbetétet használni, mert végzetes következményei lehetnek gyermekünk lábát tekintve. A papucsok, balerinacipők tartós és hosszútávú viselése sem javasolt gyermekek esetében, magasított sarkú cipő viselése pedig kifejezetten tilos.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A lúdtalp felnőtteknél

A 13 éves kornál később kezelt lúdtalp esetében egyre kevesebb az esély a végleges gyógyulásra. Kamaszkorban még hatékonyak lehetnek a közelmúltban kifejlesztett legmodernebb eljárású műtétek, de minél idősebb a gyermek, annál kisebb erre az esély. Idővel csak a csontkorrekciós, vagy az ízületi elmerevítéses műtétek a hatékonyak, ezek már bonyolult eljárások. Sok esetben felnőttként már együtt kell élni ezzel az elváltozással, ilyenkor már csak a gyógycipő viselése lehet az egyetlen, fájdalmas tüneteket enyhítő megoldás.

 

Lúdtalp kezelése

Lúdtalp torna

A lúdtalp torna a lúdtalp megelőzésének, illetve a kezelésének is a megfelelő eszköze. A lényeg a talp és a lábfej izmainak erősítése. Például egy labda görgetése a talppal, ülőmunka vagy tanulás közben, jó és építő szokássá válhat. Kidolgozhatunk egy feladatsort, amit alkalmanként megismételtetünk a gyerekünkkel. Legyen benne sok lábujjhegyre állás, séta mezítláb különböző pozíciókban, állásokban. Belső talpélen, majd külső talpélen, telitalpon. A sport mindenképpen fontos, nem csak a mozgás miatt, hanem az elhízás elkerülésének érdekében is.

A kialakult lúdtalp esetében érdemes szakember által irányított lúdtalp tornát végezni.

 

Supinált cipő

A supinált cipőt a gyerekkori lúdtalpra szokták alkalmazni. Hiszen a kicsik lába még fejlődik, így jó irányba befolyásolhatjuk a növekedést. A supinált cipőt nem javasolják 2,5-3 év alatt viselni, mert ebben az időszakban még káros lehet a hatása. A totyogók lába ugyanis az első lépésektől kezdve folyamatosan alkalmazkodik a járáshoz, ezért ezt nem szabad ebben a korban befolyásolni. Ugyanis ilyenkor még természetes a boltív hiánya, vagy a befele forduló boka is.

A supinált cipőnek a bokánál meg van emelve a talprésze, ezáltal kifelé dönti a bokát, így ellensúlyozza a boka befelé dőlését. A supinált szandál a talp és a lábfej izmaira hat. A boka kifelé döntésével ugyanis az izmokat is mozgásra kényszeríti, stimulálja. Munkára kényszerülnek a lábfej izmai, erősödnek, és a megfelelő irányba terelik a boka állását. A talp izmainak összjátéka a lábfejben szükséges egyensúly megteremtéséhez vezet, hogy megteremtse az említett statikai stabilitást.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

A lúdtalp gyógyítása: A műtét

A lúdtalp kezelésére többféle műtét létezik. Mivel maga a rigid lúdtalp is eltérő lehet. Ugyanis a különböző féle rigid lúdtalpak különböző féle műtétet igényelhetnek. A műtétek abban azonban megegyeznek, hogy közös céljuk van. A láb terhelésének eredeti nyomás eloszlásának biztosítása, mely az ívesség megteremtését és a süllyedt állapot elérését jelenti. 10 éves kor felett csökken a láb csontjainak mobilitása, az ízületek ekkorra már eléggé merevvé válnak. Éppen ezért e kor felett a lúdtalpbetét, a torna vagy az ortopéd cipők egyre kevésbé hatásosak. Tehát ilyenkor már a műtéti beavatkozás tud csak tökéletes eredményt hozni. Mivel az ízületek merevek, ezért a műtétnek már erre a problémára is koncentrálnia kell.

Mikor szükséges a műtét? Ha a 10 évesnél idősebb beteg panaszai kórosnak nevezhető lúdtalpra utalnak. Gyakori talpfájdalom, a láb terhelhetőségének csökkenése, például, ha már 1 km alatti sétánál is elfáradnak a lábak. Ha a lúdtalp következményeiként jellemző lábdeformitások kialakulása már halaszthatatlan lépéseket igényel. Esetleg a lúdtalp már a gerinc tartására, az egész test statikájára is kihat. Gyerekkorban a lúdtalp műtét csak akkor indokolt, ha kóros és komoly mellékhatásokkal, fájdalommal jár.

A lúdtalpbetét használata

A lúdtalpbetét nagyon megosztó téma. Kisgyermekkorban a sarok befelé döntésével a láb helyzetét korrigáló supinált cipő viselése javasolt a lúdtalp ellen. Talpbetétből csakis supinált talpbetétet szabad hordani. A lúdtalpbetétet a szakemberek nagyrésze ellenzi kisgyermekkorban. Kisebb korban ugyanis a lúdtalpbetét viselése még nem javasolt mert a lúdtalpbetét a láb izmainak tehermentesítésével gyengíti a boltozat izmait.

Serdülőkorban már a nagyobb igénybevétel okoz problémát. Ekkor, és felnőtt korban már hasznos lehet a lúdtalpbetét viselése. Főleg, ha a gyermek fáradékonyságról, vagy épp a lábszár belső élének fájdalmáról panaszkodik. Ilyenkor a kényelmes cipő a lúdtalpbetétek használatával javíthatunk a helyzeten.