Kategóriák
 • Első lépés cipő, első lépés szandál
  •  
 • Szandálcipő
  •  
 • Szandálok
  •  
 • Félcipők, bakancsok
  •  
 • Téli bakancsok
  •  
 • Rhapsody bakancsok
 • Supinált szandálok
  •  
 • Supinált cipő
  •  
 • Supinált téli bakancsok
  •  
Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Facebook
Látogató számláló
0
4
8
2
7
9
5
MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek
Termékajánló
Cikkek
2019.03.12 11:07

Lúdtalp kisokos - mindent amit a lúdtalpról tudni kell

Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének. Ezért a kicsik első bizonytalan lépéseitől kezdve kétségbeesetten keresik a tökéletes cipőt, mely megkönnyíti a járást, segít kialakítani a helyes testtartást, megakadályozza a láb eldeformálódását, mégis kényelmes. Hiszen annyi mindent hallani és olvasni a rossz választás negatív következményeiről, és a szülők nem akarnak hibázni.

 

Lúdtalp kisokos

 

A baba-mama témájú cikkek és csoportok rengeteg téma közül ebben a kérdésben is telítve vannak a tökéletes megoldásokkal. Csak éppen ezek a tökéletes megoldások szinte mindig szemben állnak egymással, és sokszor heves viták alakulnak ki akár görbe lábacskákról, rosszul álló bokákról, akár a lúdtalp és a gyerekcipő összefüggéseiről is, ahogyan minden másról. A megoldás a supinált cipő, lúdtalpbetét, mezítlábas séták: csak úgy repkednek az igazságok. A viták hevében szikráznak a billentyűzetek, a bizonytalan szülő pedig lelkesen olvassa a sok okos tanácsot, hogy végül tehetetlenül merüljön el a végtelen információáradatban.

 

Ilyen mumus a lúdtalp is. De a probléma ellen csak akkor tudunk védekezni, ha megismerjük.

 

Lúdtalp tünetei

Már maga a lúdtalp definiálása is bonyolult kérdés. Magyarországon ugyanis nagyon szeretik mindenféle lábelváltozásra használni, pedig nem minden elváltozás kóros és kezelést igénylő.

 

A járni tanuló kicsik befelé dőlő bokája, kifelé álló sarka ne vezesse félre a szülőket, teljesen természetes jelenség. Az első lépéseinél tartó totyogók esetében kifejezetten javasolják az ortopéd orvosok a rugalmas talpú, és a bokát erősen tartó cipőcskéket, illetve megfelelő körülmények között, egyenletlen talaj esetében a mezítlábas közlekedést, hiszen a kicsik talpizmai így edződnek.

 

Kétféle lúdtalpat különböztetünk meg, flexibiliset és merevet. A flexibilis, rugalmas lúdtalp kórosnak akkor nevezhető, ha panaszt okoz a gyermek számára. Ha fájdalmat okoz számára a járás, talpa belső éle, vagy bokája fáj tőle, esetleg csökken a terhelhetősége. Kamaszok esetében a térdkalács fájdalma lehet intő jel. A flexibilis lúdtalp kezelése ortopéd cipők formájában, a legtöbb esetben supinált szandál vagy supinált cipő alkalmazásával szokott megvalósulni.

 

A supinált, azaz kifelé dőlő, a befelé dőlő bokát egyenesbe állító cipő használatának a lényege, hogy munkára ösztönzi a láb különböző izmait, és ezek a megerősödő izmok segítenek a megfelelő módon tartani a lábat. A másik, a cipővel párhuzamos terápia az ugyanezt a célt szolgáló gyógytorna, lábtorna. Fontos, hogy a supinált cipő is csak viselés közben fejti ki pozitív hatását, ezért érdemes supinált szandált vinni váltócipőnek a bölcsödébe, óvodába is.

 

Rigid, azaz merev lúdtalp jele, ha a belső boltozati ív lábujjhegyre álláskor sem jelenik meg. Ennek a lúdtalpnak anatómiai eltérés szokott lenni a kiváltó oka, és a kezelése bonyolult. Bizonyos esetben nem segítenek a speciális ortopéd cipők és a műtét a végső megoldás. Ennek ellenére nem a legdrasztikusabb beavatkozással szokták kezdeni a kezelést.

 

 

Lúdtalp következményei

Nagyon fontos, hogy bár a lúdtalp kérdésében nem kell rögtön farkast kiáltani, a gyerekek lába 10 éves korig nő, így mind a flexibilis lúdtalp, mind a merev, rigid lúdtalp esetén eddig az időpontig van lehetőségünk a végleges gyógyulásra.

 

10 éves kor felett nem szűnik meg a lúdtalp okozta fájdalom, ha eddig a korig nem kezeltük, nagy eséllyel soha nem lesz tünetmentes. A gyermeknek élete végéig speciális betétet kell hordania, rosszabb esetben egy elhanyagolt, flexibilis lúdtalp felnőttkorra merev lúdtalppá válhat.

 

Lúdtalp gyerekeknél

A lúdtalp gyermekek esetében tehát nem feltétlenül végleges dolog, végleges következményei csak a kezelés hiányában alakulhatnak ki.

 

A lúdtalp megelőzése szempontjából a túlsúly kerülése, illetve sok mezítlábas mozgás javasolt. Sem megelőzés, sem kezelés esetében nem szabad harántemelő talpbetétet használni, mert végzetes következményei lehetnek gyermekünk lábát tekintve. A papucsok, balerinacipők tartós és hosszútávú viselése sem javasolt gyermekek esetében, magasított sarkú cipő viselése pedig kifejezetten tilos.

 

Lúdtalp felnőtteknél

A 13 éves kornál később kezelt lúdtalp esetében egyre kevesebb az esély a végleges gyógyulásra. Kamaszkorban még hatékonyak lehetnek a közelmúltban kifejlesztett legmodernebb eljárású műtétek, de minél idősebb a gyermek, annál kisebb erre az esély. Idővel csak a csontkorrekciós, vagy az ízületi elmerevítéses műtétek a hatékonyak, ezek már bonyolult eljárások. Sok esetben felnőttként már együtt kell élni ezzel az elváltozással, ilyenkor már csak a gyógycipő viselése lehet az egyetlen, fájdalmas tüneteket enyhítő megoldás.

Webáruház készítés