Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
2
8
6

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!Cikkek

Bütyök kezelése

2019.10.01 14:08

A bütyök bizony meg tudja keseríteni az életünket. Nem csak kényelmetlen, és esztétikailag zavarja tulajdonosát, de alkalmanként begyulladva komoly fájdalmakat, egészségügyi károkat okozhat. A bütyök, vagyis hallux valgus sok ember életét keseríti meg, ez a lábon kialakuló dudor bizony a kényelmes járásban ugyanúgy megakadályozhat minket, mint a sportolásban, vagy épp egy csinos szandál viselésében.

 

Bütyök kezelése

Bütyök kialakulása

A bütyök kialakulásában több tényező játszik szerepet. Egy rendszeresen viselt, nem megfelelő, szűk cipő komoly problémákat okozhat, ezek közé a következmények közé tartozik a bütyök. Éppen ezért érdemes odafigyelni a cipőnkre. Ha túl magas a sarka, akkor rossz hatással lehet az egészséges súlyeloszlásra, ezt pedig a lábunk szenvedi meg. Ha esetleg szűk az orra, vagy csúszkál benne a láb, akkor a lábbeli kényelmetlen helyzetbe kényszerítheti a lábujjakat, és ez is bütyökhöz vezethet. A bütyöknek azonban genetikai hajlam is állhat a hátterében.

Bizony összefügg a népbetegségnek tekinthető lúdtalppal is, hiszen ennek a kellemetlen deformitásnak az eredménye lehet a bütyök. Így aztán a gyerekkorban kialakuló lúdtalp ellen hordott supinált szandál vagy supinált cipő kifejezetten alkalmas a későbbi problémák megelőzésére is.

 

Bütyök a lábon

A bütyök tünete a lábfej belső oldalán jelentkező kinövés, a nagy lábujj mellett. Ugyanis a bütyök maga egy eldeformálódott ízület. Jellegzetes tünet a külső talpél fájdalma, az előláb kiszélesedése, melyet duzzanat és bőrpír kísérhet.

Dörzsölés, külső irritáció, például a lábat súroló szűk cipő hatására a szóban forgó ízület begyulladhat.

A bütyök a lábfej harántboltozatának süllyedésével, és a láb statikai helyzetének, ezáltal súlyeloszlásának változásával jár. Ilyenkor a megrövidülő ínak befelé húzzák a nagylábujjat, a deformáció során pedig az alapperc kitüremkedik.

 

A bütyöknek nevezett elváltozás fokozatosan alakul ki. A kialakuló deformitást jelzi a középső lábujj alatti párnán előjövő bőrkeményedés, ez az egyenetlen terhelés következménye. Nagyon fontos minél korábban felismerni a kialakuló deformitást, mert csökkenthetjük mértékét, lelassíthatjuk a folyamatot.

 

A bütyök kezelése házilag

A bütyök kezelésére lehet kapni megfelelő, erre a célra kialakított kötéseket is. hallux valgus kötés a nevük, a bütyök latin elnevezésére utalva.  A hallux valgus kötések között találhatunk éjszakai kötést, és olyat is, amelyben cipőt is hordhatunk, mindennapjaink során viselhetjük. Létezik a bütyök elkötésére tervezett kemény sín, amely segít korrigálni az ízület eldeformálódását. Ennek hátránya lehet, hogy gyulladás során fájdalmat okozhat.

 

Bütyök kezelése gyógynövényekkel

A bütyök könnyen begyulladhat ilyenkor a cipő szinte elviselhetetlen, mindennapi teendőink elvégzése, sőt, a legkönnyebb mozgás is komoly fájdalommal járhat.

 

Ilyenkor a gyulladáscsökkentő krémek, a gyógynövényes lábfürdők, és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, esetleg gyógyteák segíthetnek. A lábfürdőben legyen zsálya, körömvirág és rozmaring, esetleg híresen gyulladáscsökkentő kamilla. Tea formájában, tehát belsőleg alkalmazva is ugyanezek a növények segíthetnek. A gyógyteából 2-3 bögrénél többet ne igyunk meg, egy bögre esetében 3 dl vízhez adjunk egy-egy teáskanál teafüvet.

 

Ízületi gyulladásra külön javasolják a csalántea kúrát, melyet 2-3 hétig is folytathatunk, napi két bögre tea fogyasztása jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, ízületi fájdalmunkra.

  

Bütyök torna

A bütyök megelőzéshez, kezeléshez ajánlott a gyógytorna. A gyógytornász a láb struktúráját állítja helyre, az izmok megfelelő tornájával lehet ezt elérni. A torna típusának, mértékének megállapítása szakmai kompetencia, bízzuk csak gyógytornászra.

Először a láb teljes izomzatára fókuszál majd a szakember, hiszen annak helyreállítására szükség van, hogy a tartás javulásával lábfejünk terhelése is megváltozzon. A lábat bokától a lábujjakig kell átmozgatni és tornáztatni, mivel a hallux valgus kezelése a láb teljes struktúrájának kezelését jelenti.

 

A bütyök orvosi kezelése

Hogyan néz ki a bütyök orvosi kezelése?

 

Bütyök műtét akkor indokolt, ha az egyéb kezelési módszerek nem bizonyultak hatékonynak. Ha sem a gyógytorna, sem a bütyöksín nem segítettek. Emellett a deformitás mértéke is meghatározó ennek a döntésnek a meghozatala során, illetve a többi egészségügyi tényező, például a folyamatos és fájdalmas, időről-időre visszatérő gyulladás.

Ilyenkor érdemes mielőbb rászánni magunkat a kezelésre, mivel hosszútávon idő előtt tönkre mehetnek a lábtőízületek, és a kisízületek elkezdhetnek kopni. A rossz lábstatika többi ízületre is kihat majd, és végül a derék is fájni fog.

 

Photo by Monica Silva on Unsplash