Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
7
0
9

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

A balett, mint mozgásforma

2019.10.08 14:39

A legtöbb szülő már egészen kis korban elkezdi valamilyen szervezett mozgás irányába terelni gyermeke érdeklődését. Jellemzően az óvodás kor a kezdeti kísérletezgetések időszaka.

Mikor és miért lehet jó döntés a sport, tánc, balett megismertetése gyermekünkkel? Ha gyermekünk elég fegyelmezett már a némileg irányított foglalkozásokhoz, akkor bátran kipróbálhatjuk ezeket. Persze nem kell menedzsernaptárban vezetett szoros órarend szerint felfűzni az ovi utáni különböző foglalkozásokat.

Az elsődleges cél az, hogy jól érezze magát gyermekünk. A másodlagos célok között szerepelhet a különböző készségek fejlesztése, mint például a koncentráció, tehetség felfedezése, az izomzat alakítása. Utóbbi főleg rossz testtartás, esetleg lúdtalp esetén lehet például erősen motiváló tényező.

 

A balett, mint mozgásforma

A gyerekbalett

Különböző sportok és tevékenységek között válogathat a gyermekét ily módon fejleszteni vágyó szülő. Azonban minden sport és mozgásforma mögött sajátos szellemiség áll. Nincs ez máshogy a gyerekbalettel sem. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a balett nem sport, hanem táncművészet. Habár ugyanúgy önfegyelem, kitartás és alázat kell hozzá, mint bármelyik sporthoz, a balett esetében mély kulturális háttérrel bíró művészetről beszélünk.

 

A klasszikus balettkultúra magas szintű táncművészet, ennek alapjaival a saját szintjén ismerkedhet meg gyermekünk a balettórákon. A balett órák légköre, kulturális hatása segít, hogy a gyerekek a művészetek befogadására nyitott személyiséggé váljanak. A balett órák fegyelmezett mivolta a koncentrációt, önmegtartóztatást alakítja ki a gyermekben, emellett azonban a sikerélmény, a zene, illetve a mozgás öröme ellensúlyozza az életkori sajátosságokhoz mért fegyelmet. Így tehát a balett, amellett, hogy örömszerzés, kellemes mozgás, segít a megfelelő önfegyelem és munkamorál elsajátításában.

 

A balett jótékony hatásai

Az órai gyakorlatok átmozgatják az egész testet, a balett hosszútávon arányos izomzatot fejleszt.

A rendszeres mozgás pedig segíti a szellemi teljesítőképességet. A vázizmok rendszeres átmozgatása, karbantartása és fejlesztése javítja a testarttást. A jó testtartás feltétele lehet, hogy a testet arányosan erős lábizmok támasszák alá, a balett ebben is gyermekünk segítségére lehet. A balett és a lábfej kérdése is érdekes lehet néhány szülő számára. A tánc aprólékos és bonyolult mozdulatai minden izomra kihatnak, így a láb, lábfej, talp izmait is szépen megdolgozzák. A vékonytalpú balerinacipőben, szinte mezítláb elvégzett mozgások, spiccek és pipák, kiválóan mozgatják át a talp izmait. A talpizmok erősödése, alapos átmozgatása pedig alapfeltétele a lúdtalp és a bokasüllyedés megelőzésének, sőt, a kezelés céljából végzett gyógytornának is ez az alapja. Így a supinált cipő, supinált szandál hordására kényszerült gyermeknek különösen hatásosak lehetnek a balett órák.

 

A szakemberek, gyógytornászok, orvosok szerint 6 éves korig a szellemi fejlődés és a mozgásfejlődés közvetlenül egészítik ki egymást. A két teljesítmény szorosan összefügg egymással.

A mozgáskultúra alapjait pedig 12 éves korig sajátítjuk el. Az egyre összetettebb és bonyolultabb mozgásformák megismerése nem csak a gyermek tartását fejleszti, izmait erősíti, hanem komoly hatással van idegrendszerére is. Ahogy a gyermek egyre bonyolultabb mozgások szabályozására lesz képes, úgy fejlődik az idegrendszere is.

 

Ezáltal pedig még bonyolultabb mozgások megtanulására lesz képes a gyermek, így a már említett mozgásbéli alapokat a lehető legtökéletesebben az a gyermek fekteti le, aki kipróbál, huzamosabb ideig űz bonyolultabb mozgással járó sportokat vagy tornát, táncot. Fontos kérdés például az idegrendszerrel összefüggésben a koordináció, egyensúlyérzék fejlődése, a finom motorika és társai. Ezek fejlesztésére kiválóan alkalmas a balett, melynek alapjai komoly segítséget jelenthetnek más mozgásformák elsajátításában.

  

És ez sem egy utolsó szempont…

 

Mint ahogy az sem, amit a balett, mint fizikai mozgásforma nyújtani tud a gyermekeknek.

Sokakat kifejezetten orvosi javallatra íratnak be balettozni, ettől remélve javulást.

Köztudott és csak megerősíteni lehet a tényeket, hogy a balett jó irányú változásokat eredményez a kezdődő lúdtalp, bokasüllyedés, gerincferdülés és hasonló gyermekkori problémák esetében. És ami a legfontosabb, ezek megelőzésére a legalkalmasabb.

 

A lábizmok és a testtartás kérdése pedig erőteljesen függ össze a különböző, akár már gyerekkorban is kialakuló lábfejdeformitásokkal, például a bütyökkel, lúdtalppal, vagy a supinált cipőt.

 

Photo by Michael Afonso on Unsplash