Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
5
6

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Supinált cipő kinek ajánlott?

2020.09.16 10:52

A supinált cipőkkel kapcsolatos kérdések tisztázása fontos, hiszen gyermekünk fejlődésével kapcsolatos döntéseink meghozatalához tájékozottsága van szükség. Például mikor és kinek ajánlott a supinált cipő viselése? Megtudhatjuk a bejegyzésből!

Gyermekünk fejlődésével kapcsolatban nem árt tájékozottnak lennünk, hiszen ezek alapján dönthetünk életmódjukról, családi szokásokról, sőt, a gyerekek által viselt holmikról is. Hiszen nem csak a lelki, szellemi, hanem a testi fejlődésük is a mi kezünkben van. Így aztán érdemes rendbe tennünk például a láb fejlődésének körülményeit, az ezzel kapcsolatos alapvető kérdéseket és tévhiteket. Ide tartozik a supinált cipő ügye is, mivel nagyon sok szülő nem tudja, mi az, és miért kell hordani. Elképzelhető, hogy ennek egyszerűen az az oka, hogy náluk nincs szükség erre a fajta lábbelire. Ha viszont nem így van, akkor nekik ez a bejegyzés lesz a leghasznosabb, amit ma olvastak.

Az azonban fontos, hogy orvos nélkül ne hozzunk önálló döntést ezekben a kérdésekben.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! 

Milyen lábdeformitásokra javasolják a supinált cipőt?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a supinált cipő! A supinált szandál, cipő a bokánál megemelt talprésszel rendelkezik. Így kifele dönti az egyébként befelé dőlő bokát. Ezzel a láb tartó izmait helyes állásra kényszeríti, mely pozitívan hat a fejlődésben lévő csontokra is. Emellett a lábfej, a talp izmait mozgásban tartja, mozgásra kényszeríti, ez szintén nagyon jót tesz a fejlődő lábnak.

 

A supinált cipőt elsősorban, azaz közvetlenül a lúdtalpra és a bokasüllyedésre szokták javasolni. Viszont léteznek olyan elváltozások, amelyeknek ez a két probléma lehet az alapja, vagy amelyeken szintén tud korrigálni ez a fajta cipő.

 

A legismertebb elváltozás tehát a lúdtalp, amely a harántboltozat ívének süllyedését, kiegyenesedését jelenti. A lábfej ugyanis harántboltozatból és hosszanti boltozatból áll, a keskenyebbik boltozat, tehát a talpra rajzolt háromszög legkisebb szára a harántboltozat. Minél kisebb a harántboltozat íve, annál súlyosabb a lúdtalp. Létezik rigid és flexibilis lúdtalp. A flexibilis lúdtalp könnyen, azaz műtét nélkül kezelhető, de ha nem foglalkozunk vele, idővel rigiddé válhat, amely egy életre is megnehezítheti a járást.

 

A másik elváltozás, amelyre gyakran ajánlja a supinált cipőt az ortopéd orvos, a bokasüllyedés. Sokszor együtt is jár a lúdtalppal.  Bokasüllyedésről beszélünk, ha a sarokcsont befelé vagy kifelé dől. Ilyenkor a gyermek csak a belső, vagy épp csak a külső lábélen jár, tehát nem végez gördülő mozgást, és egyszerűen nem használja az egész talpát. Ezen a mozgásformán javítani kell, ez a gyógyulás, a deformitás megszűnésének az első lépése. A bokasüllyedésre sok esetben javasolják a supinált cipőt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bokasüllyedés és a lúdtalp párhuzamosan, egymást erősítve is jelen lehetnek, emellett a többi deformitás alapvető okát is képezhetik.

Ilyen deformitás lehet például az O-láb. O-lábról akkor beszélünk, ha az összezárt lábak esetében a bokák összeérésekor a térdek nem érnek össze. Kezelése során az a cél, hogy a boka, valamint az egész lábfej megfelelő pozícióba kerüljön járás közben. Az X-láb szintén kéz a kézben jár a lúdtalppal vagy épp a bokasüllyedéssel. Ilyenkor, ha zárt állást kérünk a kicsitől, a térdek a test középvonala felé fordulnak, a bokák pedig távol vannak egymástól.

 

Ismert elváltozás még a kalapácsujj, azonban ezt sokszor csak a felnőttekhez kötjük. Pedig a nem megfelelő cipőt viselő gyerekeknél, vagy a lúdtalpas kicsiknél bizony előfordul. Kalapácsujjról akkor beszélhetünk, amikor az egyik lábujj az alsó és a középső ujjperce találkozásakor meghajlik.

 

Fontos megjegyezni, hogy ezeket az elváltozásokat, a láb állását frissen járni tanuló gyerekek esetében természetesnek tekinthetjük, ilyenkor még eltér a test felépítése a későbbitől. Ha két éves kor után sem változik a helyzet, akkor érdemes elmenni orvoshoz, aki viszont szupinált cipőt biztosan csak három éves kor után fog javasolni.

 

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Hordjon-e a gyerek supinált cipőt megelőzés céljából?

 Fontos leszögezni, hogy a supinált cipő viselése nem árt az egészséges lábnak. Ennek ellenére megelőzés céljából is orvossal való konzultáció hatására használjunk ilyen cipőt. Egyrészt van, amikor teljesen felesleges, másrészt van, hogy az adott helyzetben nem jó megoldás.

A lúdtalp, bokasüllyedés jeleinek hiányában, megelőzés céljából olyan esetekben szokta javasolni a szakember a szupinált cipőt, amikor például a gyermek izomzata nem elég fejlett, mert például koraszülött volt. Olyan esetek fordulnak még elő, amikor annyira erős genetikai hajlam van a családban a bokasüllyedésre vagy a lúdtalpra, hogy javasolt megelőzni a bajt.