Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
9
9
7

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Supinált cipő egészséges lábra

2019.10.15 11:52

Azon gyerekek szüleinél, akik kénytelenek gyógycipőt hordani, folyamatosan felmerül a kérdés, hogy jól teszik-e, ha supinált cipőt vesznek egészséges lábra. Nem-e tesznek kárt a kicsi lábainak, nem lesz-e ebből probléma?

 

Mi az a supinált cipő?

A supinált cipő olyan cipő, melynek lényege, hogy talpának belső éle magasabban áll, mint a külső él, így a befelé dőlő bokát kiemeli. A kifelé dőlő sarkat középhelyzetbe hozza. Szupináció latin fogalom, ebben az esetben a láb belső szélének emelésére utal a kifejezés.

Supinált cipő egészséges lábra

 

Milyen elváltozásra használják

A supinált cipőt lúdtalpra és bokasüllyedésre szokták alkalmazni. A lúdtalp egy kissé bonyolultabb fogalom, legalábbis, ha a köztudatban létező tüneteket és jellemzőket vesszük. A lúdtalp a láb harántboltozatának vagy hosszboltozatának süllyedése. Ám valójában, az igazi lúdtalpnak diagnosztizálható elváltozás jóval kevésbé jellemző, azonban sajnos megjelenése növekvő tendenciát mutat.

 

Eredetileg kétféle lúdtalp létezik, rugalmas és merev. A flexibilis, azaz rugalmas lúdtalp nem feltétlenül jelent problémát, kórosnak akkor nevezzük, ha fájdalmat okoz gyermekünknek. Azonban, ha nem kezeljük, rigid, azaz merev lúdtalppá válik, ezért érdemes minden esetben orvossal konzultálnunk. Ha fájdalmat okoz gyermekünk számára a járás, főleg, ha talpa belső éle és a bokája fáj, akkor érdemes odafigyelnünk a jelekre.

 

A bokasüllyedés pedig a boka elmozdulása. Ilyenkor a sarokcsont, valamint annak hatására a boka, befelé vagy kifelé dől. Sokszor az elváltozás hátulról szabadszemmel is látható. A bokasüllyedést Ízületi fájdalmak, nehéz terhelhetőség, talpfájás kísérik.

 

 

Hordjon supinált cipőt az egészséges lábú gyermek?

Először is tisztázzuk, hogy a supinált cipő viselése alapvetően nem árt az egészséges lábnak. Arra kell azonban odafigyelni, hogyha nincs kialakult, orvos által diagnosztizált elváltozás a kicsi lábán és nem orvosi javaslatra vesszük a cipőt, hogy ne legyen merev a cipő talpa. Sokszor ahhoz, hogy megfelelően erős legyen a cipő belső magasítása, bizony le kell mondani a hajlékony, rugalmas talpakról. Egy egészséges láb esetében ez káros hatás, míg a supinált cipőt viselni kénytelen lúdtalpas vagy bokasüllyedéses gyermek esetében a lábboltozat vagy a boka helyreállítása felülírhatja ezt az igényt.

 

A billentett cipősarok, vagyis a supinált gyerekcipő azért hasznos, mert megfelelő helyzetben tartja a sarkat. Ezt az ortopédusok szerint több évtizedes tapasztalat bizonyítja, tehát komoly tapasztalati háttere van a módszernek, melynek lényege, hogy a sarok pontosabb beállításával lehet elérni a lábboltozat magasítását. Ezzel számos ortopédiai probléma előzhető meg, melyek közül a lúdtalp és a bokasüllyedés a leghangsúlyosabbak.

 

Tehát vannak olyan helyzetek, amikor megelőzés céljából használja a szülő a supinált szandált vagy cipőt. Ha a gyermek izomzata nem elég fejlett, esetleg, ha genetikailag erős hajlam van a családban a bokasüllyedés vagy a lúdtalp kialakítására. Azonban ezekben az esetekben is szükséges orvossal egyeztetni.

 

Viszont, ha már a cipő kiválasztásánál tartunk, fontos megjegyeznünk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mikortól használunk cipőt. Az orvosok szerint már az első lábra álláskor szükséges, hogy valami megtartsa a bokát, így erős sarkú, stabil cipőcskét érdemes adnunk a kicsikre, főleg, ha kicsit gömbölyded, nagyobb súlyú baba. A megelőzés céljából használt supinált cipő is ekkortól hatékony már. Azonban a cipő szükségességének megítélésében ne tévesszen meg minket, hogy a kisbaba, kis totyogó bokája befelé dől. Ez csecsemő- és kisgyermekkori sajátosság, így jobb, ha nem diagnosztizálunk az ortopéd orvos helyett.

 

A supinált cipő tehát nem feltétlenül árt, és nem minden esetben használ, hiszen vannak esetek, amikor szükségtelen a használata. Nem maga supinált kialakítás, hanem az azzal járó talpkeménység jelenthet problémát. Na de mi a helyzet a különböző talpbetétekkel? Nos, a köztudatban sokan összemossák, összekeverik a lúdtalpbetétet és a supinált gyerekcipőt. Ezért terjedtek el olyan tévhitek, melyek szerint a lúdtalpbetét egészséges és megelőzésre alkalmas, vagy épp, hogy a supinált cipő veszélyes.

Valójában a harántemelés, a lúdtalpbetét használata káros az egészséges lábon, ezért megelőzés céljából kifejezetten tilos az alkalmazása. A láb izmai ellustulnak általa, és a lúdtalp és bokasüllyedés kezelésének legfontosabb alapjai, de a megelőzés kulcsa is a megfelelően erős lábizmok léte.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a supinált cipő használatának megítéléséhez ugyanúgy tájékozódás, tudatosság szükséges, mint a gyermeknevelés, a gyermekeinkről való gondoskodás összes többi szegmenséhez. Nem mindig és nem minden gyermek esete igazodik az általános sémához, így mind megelőzés, mind kezelés esetében az a legjobb, ha orvossal konzultálunk.