Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
9
9
5

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Lúdtalp következményei

2019.10.22 13:08

A lúdtalp minden szülő rémálma, hiszen többféle, súlyos következménnyel járhat, ha gyermekénél nem ismerik fel és nem kezelik időben. Bizony sok területen kihathat az életminőségre.

Szerencsére az esetek nagy részében könnyen kezelhető a lúdtalp, így nem kell rettegnünk. Mi a szülők dolga? Csak annyi, hogy legyenek résen, tartsák szemmel gyermekük lábának, járásának fejlődését, figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű testmozgásra.

De pontosan hogyan hat ki egy ember egészségére a kezeletlen lúdtalp? A test felépítéséből adódóan egy láncreakciót vált ki, a lúdtalppal összefüggésben kialakuló elváltozások idővel sorban egyre több testrészt kezdenek el érinteni, folyamatos hatást gyakorolva egymásra.

  Lúdtalp következményei

 

Mi az a lúdtalp?

 

Alapvetően kétféle lúdtalpat különböztetünk meg, flexibilis lúdtalpat és merevet. Az előbbit rugalmas lúdtalpnak is nevezzük. A flexibilis lúdtalpat akkor tartjuk kórosnak, ha panasszal jár. Általában a fájdalmas járás, a terhelhetőség csökkenése szokott lenni a panasz. Ha gyorsan elfárad a lábunk, esetleg a belső lábél vagy a talp kevés mozgás után is fáj.

A merev lúdtalpat rigidnek nevezik, fő tünete, hogy a belső boltozati ív eltűnése, láthatatlansága.  Ennek a lúdtalpnak anatómiai háttere van, de a kezeletlen flexibilis lúdtalp is merevvé alakulhat. A merev lúdtalp kezelése már eléggé bonyolult, általában a végső megoldás a műtét szokott lenni.

 

 

Milyen következményekkel járhat, ha nem kezeljük a lúdtalpat?

 

Bütyök alakulhat ki. A bütyök egy kinövés, mely a lábfej belső oldalán alakul ki, a nagy lábujj mellett. Jellegzetes tünete ennek az ízületi deformitásnak a külső talpél fájdalma, illetve látványos maga a duzzanat, melyet bőrpír kísér. Nagyobb gond, hogy az eldeformálódott ízület be is gyulladhat. Továbbá a láb statikai felépítése megváltozik, a testsúlyunk eloszlásával együtt, így az ennek hatására megrövidülő ínak befelé húzzák a nagylábujjat, tehát a lábfej átalakul.

A kialakuló bütyök jele a középső lábujj alatti bőrkeményedés, ez az egyenetlen terhelés jele és következménye. A bütyök oka lehet a lúdtalp is, és az elváltozás hatására romolhat a testtartás, mely újabb és újabb problémákat vethet fel, a probléma pedig tovább gyűrűzik. A bütyök kezelésére bütyöksínt, elkötőt, extrémebb esetben műtétet javasolnak.

  

A kalapácsujj is létrejöhet. A második harmadik és negyedik lábujjnál jellemző a kalapácsujjak kialakulása.

A kalapácsujj esetében a lábujjat mozgató ínak húzásirányának megváltozásának hatására a lábujjak perceinek állása megváltozik. Egyfajta karomtartás jön létre, az ujj alapperce a lábhát felé emelkedik, eközben a második perc a talp irányába hajlik. Ebből a tartásból adódóan a lábbelink hatására folyamatos bőrkeményedések, gyulladások alakulhatnak ki az érintett lábujjakon. A probléma gyógytornával, műtéttel kezelhető.

 

A lúdtalp bőrkeményedések és talpi szemölcsök kialakulását is előidézheti.

Ezek a bőrhibák a láb azon pontjain jelennek meg, amelyeket intenzív nyomás és dörzsölés ér. A bőrkeményedések nagyobb kiterjedésűek, viszont a tyúkszem kidomborul a láb síkjából, ezért fájdalmas gyulladást okozhat. A tyúkszem és a bőrkeményedés egyaránt komoly fájdalommal, kellemetlenséggel járhat.

 

Bokasüllyedést is eredményezhet a lúdtalp, hiszen a talpi szalagok megnyúlásának ez az egyenes következménye. A bokasüllyedés során a sarokcsont befelé, vagy kifelé dől. Ennek hatására a boka is elmozdul. Jellemzője az ízületi fájdalom, a lábikragörcs, a gyakori lábfájás. Felismerhető szabad szemmel is, amikor hátulról figyeljük a bokát, könnyen beazonosíthatjuk, a lábfej befelé vagy kifelé dől, mivel a talp terhelése megváltozik. A bokasüllyedést a lúdtalphoz hasonlóan tornával és supinált cipő, illetve supinált szandál segítségével szokták kezelni.

 

Az említett elváltozások hatására Gerincferdülés is kialakulhat. Ennek kiváltó oka a rossz testtartás lehet. A gerincferdülés az a jelenség, amikor a gerincoszlop kórosan, oldalirányba görbül el.

A gerincferdülés kialakulását abból észlelhetjük, hogy egyik váll és csípő magasabban helyezkedik el, mint a másik. Ennek következtében megváltozik a járás, és csökken a fizikai terhelhetőség. Idővel szövődmények is kialakulhatnak, főleg az ízületekre hat ez a jelenség.

 

Előfordulhat, hogy egy kezeletlen lúdtalp következményeként kialakuló tünetegyüttes magával vonzza a még összetettebb problémákat is. A problémák egyre rosszabb testtartást eredményeznek, melyek következtében a mozgás harmóniája olyan szinten bomlik meg, hogy az további következményekkel jár. Nem csak az állóképesség, terhelhetőség csökkenéséről van szó. A boka, majd idővel a térd és a csípő ízületei is elkezdenek idő előtt kopni, hiszen más irányba terhelődnek, mint rendeltetésszerűen kellene. Így aztán elég korán megjelennek a kopásból adódó fájdalmak.