Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
2
8
5

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!Cikkek

Lábfej fájdalom gyerekeknél

2020.07.21 13:56

Sok gyerek panaszkodik lábfej fájdalomra, jellemzően esténként szokott előjönni a panasz. Mi állhat a háttérben? Általában nem csak egy okra vezethető vissza a lábfájás, ezért érdemes alaposabban körüljárni a témát. Persze nem kell azonnal megijedni, mindenre van megoldás. Előfordul, hogy elég csak a tüneteket kezelni. Hogy hogyan? A bejegyzésben ehhez is kapunk néhány tippet.

Mik lehetnek a lábfej fájdalom okai?

 

Először nézzük meg, hogy milyen okok állhatnak a lábfej fájdalom mögött. Ha rájöttünk, hogy mi lehet a fájdalom oka, akkor könnyebb eldöntenünk, hogy milyen irányba kell tovább lépnünk.

 

Növekedési fájdalom


A növekedési fájdalomról már mindannyian hallottunk. De mit fedhet pontosan ez a fogalom? Az a helyzet, hogy a növekedési fájdalommal kapcsolatban az orvosok között sincsen konszenzus. Egy részük azt állítja, hogy a csontok és az ízületek vagy épp a csonthártya eltérő ütemben növekednek. Ilyenkor a csont növekedését nem tudja azonos sebességgel követni például az ízület vagy a csonthártya. Ezért érez fájdalmat a kicsi. Arra a kérdésre, hogy ez miért éppen este történik, az a válasz, hogy a növekedési hormonok is éjszaka termelődnek.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Fáradtság


A növekedési fájdalommal kapcsolatban létezik egy olyan magyarázat, amely csak az egyszerű fáradtságot tartja a növekedési fájdalomnak vélt érzés hátterében. A növekedési fájdalom kérdésétől függetlenül előfordulhat, hogy gyerekünk túl sokat ugrándozott, szaladgált, megerőltette a lábait. A gyerekek fejlődő szervezete, izmaik, csontjaik még nem bírják a nagymértékű terhelést. Persze nem feltétlenül kell túlterhelnie magát ahhoz, hogy egy kis fáradtságot vagy izomlázat érezzen a lábában. Ez a fájdalom is jelentkezhet este, hiszen a napközben igénybe vett végtagok csak pihenéskor túl sok mozgás áll, melynek következménye az izmok elfáradása. Ez ugyanúgy igaz a lábfejre, mint az egész lábra.

 

Nem megfelelő cipő viselése

 

A nem megfelelő gyerekszandál is okozhat lábfej fájdalmat. Ám ebben az esetben már nem csak ártatlan fájdalomra kell gondolnunk. A nem megfelelő irányú terhelés károkat okozhat a lábfejnek, sőt, a lábfej deformitása az egész lábra, azon keresztül pedig a testtartásra, gerincre is kihathat. Ha nem megfelelően kialakított, vagy nem jó méretű gyerekcipőt hord a kicsi, akkor annak hosszútávon lehetnek fájdalmas következményei. Ez a szandál nem tartja erősen a bokát, a saroknál sincsen annyira megerősítve, hogy stabil tartást biztosítson a lábnak. A túl merev, de a túl puha, vékony talp is problémás.

 

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! 


Különböző deformitások

 

A már említett nem megfelelő irányú terhelés, nem megfelelő cipő következményei is okozhatják a lábfej fájdalmát. Ennek hosszútávú következményei lehetnek a kialakuló deformitások. Persze nem kizárólag a cipő lehet ezeknek az okozója. Örökletes hajlam, ezen kívül kevés mozgás okozhatja ezeket. Ezeken kívül sok mezítlábas járkálás egyenletes, illetve kevés mezítlábas séta egyenletlen talajon, vagy más környezeti hatás is lehet a kiváltó ok. Ezekre akkor kell gyanakodni, ha a lábfej fájdalom mellett más tünetek is jelentkeznek. Például nehezen terhelhető a kicsi, kevés séta után már lábfájásra, fáradtságra panaszkodik.

 

Kalapácsujj


A kalapácsujj a lábfejet érinti, azon belül a lábujjakat. Az egyik lábujj V-alakot vesz fel, azaz az alsó és a középső lábujjperc találkozásánál meghajlik a lábujj.

 

Lúdtalp

 

A lábfej statikai felépítése egy háromszögön alapul, mely a sarokcsont és a kislábujj, valamint a nagylábujj között helyezkedik el. A háromszög szárai a hosszanti boltozatot, valamint a harántboltozatot teszik ki. A harántboltozat a nagylábujj és a kislábujj közötti legkisebb szára a háromszögnek. Ennek a süllyedése, az itt lévő ív hiánya a lúdtalp.

 

Bokasüllyedés

A bokasüllyedés a boka elmozdulását jelenti. A sarokcsont ekkor vagy befelé, vagy kifelé dől, de nem egyenes. Szabadszemmel is látható ez az elváltozás, ha hátulról ellenőrizzük le a lábfej állását.

Hogyan kezeljük a lábfej fájdalmat?


Ha nem találtunk elváltozást


Attól függetlenül, hogy találtunk-e elváltozást, érdemes leellenőrizni a kicsi cipőjét, és ha szükséges, akkor cseréljük le azt. Ha a fájdalom nagy eséllyel fáradtság vagy növekedési fájdalom, akkor kellemes melegvizes fürdő vagy borogatás, esetleg egy kis masszírozás segíthet. De gyakori lábtorna és a bokára, lábfejre is kiható nyújtó gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a fájdalmat. Emellett érdemes D-vitamint és magnéziumot adni a kicsinek. A D-vitamin adagról orvossal konzultáljunk, mert túladagolható vitamin.

 

Ha lúdtalpra vagy társaira gyanakszunk


Ha valamelyik elváltozás tüneteit felfedeztük a kicsi lábán, ne ijedjünk meg. Viszont forduljunk szakemberhez. Az ortopéd orvos nagy eséllyel gyógytornát, supinált cipőt vagy supinált szandált fog javasolni. Ez a fajta cipő kényelmes viselet, és segít kikorrigálni a problémát. Semmi ok az aggodalomra.