Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
9
9
9

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Növekedési fájdalom

2020.05.05 12:48

A növekedési fájdalom gyakori gyerekkori panasz. De mi az a növekedési fájdalom, és mikor kell másra gyanakodnunk? Ismerjük meg a növekedési fájdalom működését, és hogy milyen jelekre kell figyelnünk.

Mi az a növekedési fájdalom?

Azt hinnénk, hogy a növekedési fájdalom pontosan és részletesen diagnosztizált jelenség. Pedig eléggé összetett a kérdés ahhoz, hogy egyértelműen meg tudjuk válaszolni, vajon pontosan mi az a növekedési fájdalom, és mi áll a hátterében? Persze nem kell, hogy ez félelemre adjon okot. Főleg egymással összefüggő, egymáshoz hasonló tényezők állnak a köztudatban növekedési fájdalomnak nevezett jelenség mögött. Szóval, mi lehet az a növekedési fájdalom?

 

1. Egyszerű fáradtság?

A kutatók egy része úgy gondolja, hogy a növekedési fájdalomnak diagnosztizált jelenség hátterében egyszerűen a túl sok mozgás áll, melynek következménye az izmok elfáradása. Hiszen a gyerekek, legalábbis, ha lehetőségük van rá, egész nap szaladgálnak, fára másznak, sétálnak, bicikliznek. A fejlődésben lévő lábak izmai, csontjai, illetve ízületei azonban még nem elég erősek az ilyen mértékű terheléshez. Ez a magyarázat tehát a fejlődő szervezet, a fejlődő végtagok túlterhelését sejti a növekedési fájdalomnak nevezett jelenség hátterében. Sok szakember javasolja a D-vitamin bevitel növelését, mivel az komoly hatással van a fejlődő szervezet csontosodására.

 

2. A növekedés fájdalma?

 

A másik, az előzőtől nem teljesen független magyarázat szerint a csontok és a csontokkal kapcsolatban álló részek eltérő ütemű növekedése áll a növekedési fájdalom hátterében. Ugyanis a csont növekedését e szerint az elmélet szerint nem tudja azonos sebességgel követni a csonthártya növekedése, és annak feszülése okozza a fájdalmat. Ez a magyarázat arra is hivatkozik, hogy a panaszok általában éjszaka jelentkeznek, és a növekedési hormonok is éjszaka termelődnek.

  

GYEREK SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Éjszakai lábfájás gyerekeknél

A növekedési fájdalom egyik tipikus tünete tehát az éjszakai lábfájás. A két ismertetett elmélet valószínűleg fedésben is lehet egymással, az okok váltakozhatnak, és ki is egészíthetik egymást. Az azonban tipikus jelenleg, hogy a fájdalom éjszaka jelentkezik. A fájdalom sokszor a combban, a térd környékén, a sípcsontban, vagy éppen a bokánál jelentkezik, és a legtöbbször egyszerre a két lábon.

Általában óvodás kortól 8-10 éves korig szokott tartani. A szakemberek szerint nem szokott különösebb következménye lenni, nem ártalmas jelenségről beszélünk.

 

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Lábfej fájdalom gyereknél

A lábfej fájdalom hátterében is állhat növekedési fájdalom. Azonban előfordulhat, hogy teljesen más ok húzódik meg az itt jelentkező fájdalom mögött, ezért legyünk résen.

Ugyanis, ahogy már kiderült, a csontok növekedése mellett izomfájdalom is állhat a növekedési fájdalomnak nevezett kellemetlenség mögött. Azonban a lábfej esetén előfordulhat, hogy a nem megfelelő irányú terhelés okozza a fájdalmat. Azaz a nem megfelelő gyerek cipő vagy gyerek szandál, a nem megfelelő testtartás, mellyel összefüggésben kialakult, vagy kialakulófélben lévő lúdtalpról, esetleg bokasüllyedésről beszélünk. Ez a fajta fájdalom is jelentkezhet éjszaka, hiszen értelemszerűen a nap végén jelenik meg.

 

Mikor gyanakodjunk arra, hogy nem a klasszikus értelemben vett növekedési fájdalom áll a lábfej fájdalmának hátterében, hanem esetleges deformitás?

 

Ha a panaszok mellett nehéz terhelhetőség is áll, a gyerek lába már rövidebb sétál után sajog. Ebben az esetben már előrehaladottabb lúdtalpra gyanakodhatunk. Ha gyakran jelentkezik a fájdalom, és csak a lábfejet érinti, mindenképpen ellenőrizzük le a gyerek cipőjének a felépítését, illetve a gyerek szandált is. Ugyanis fontos elvárás, hogy a talpnak rugalmasnak kell lennie, de mégsem túl puhának. A lényeg, hogy kövesse a gördülő mozgást. Emellett akár szandálról, akár cipőről van szó, tartsa a bokát.

A tünetek szabad szemmel is felfedezhetőek. A bokasüllyedésnél a külső lábélre esik a terhelés, hátulról nézve a bokák állása nem egyenes. A lúdtalp esetében a harántboltozat, azaz a kislábujj és a nagylábujj közötti párnák íve lapos.

 

Ha ezek a jellemzők és tünetek jelen vannak, akkor forduljunk ortopéd orvoshoz. Nagy eséllyel a kezelés lábtornából, illetve supinált szandál és supinált cipő viseléséből fog állni, ettől nem kell megijednünk, csak oda kell figyelni a kezelés betartására.

 

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Hogyan enyhítsük a tüneteket?

 

A növekedési fájdalom tüneteit a meleg fürdő könnyen tompíthatja, hiszen ellazítja a láb izmait. Emellett finom, nem túl erős masszázs és sok nyújtás is segíthet. Ha úgy tűnik, hogy a tüneteket a lúdtalppal kapcsolatos problémák okozza, vagy ha a tünetek érintik a lábfejet is, akkor érdemes labdát görgetni a talpon, esetleg egyenletlen felületű, rücskös teniszlabda méretű gumilabdát, mert ez szépen átmasszírozza a talp izmait. Ha csontnövekedésről van szó, a fájdalomcsillapító segíthet.