Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
4
7

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Befelé dőlő boka

2020.03.17 09:40

Kell-e aggódnunk, ha felfedezzük, hogy gyermekünk bokája befelé dől? Hogyan előzzük meg, és hogyan kezeljük a befelé dőlő boka kórképét?

 

Sok aggódni valója van egy szülőnek. Mikor fordul át a kicsi, hogyan tanul meg kúszni, mászni. Ha pedig eljutottunk a járásig, akkor a bokák állása, a lábboltozat íve, a lábszárak egyenessége szokott lenni az aggódás tárgya. Görbe a kicsi lába, befelé dőlnek a bokácskák, mi a teendő? Ebben az esetben egyelőre semmi. A kis tipegőknél gyakran előfordul ez a jelenség, életkori sajátosságként is értelmezhetjük. 1,5-2 éves kor alatt a D-vitamin adag emelésén, és a megfelelő kinti és benti cipők hordásán kívül semmit sem szokott javasolni az ortopéd orvos.

Mi a helyzet a nagyobb gyerekekkel? Mit tegyünk, és mikor tegyük? Mik az okok és mi a kezelés menete? Nézzük!

Mi okozhatja?

A befelé dőlő boka sokszor következmény. Ezért a megfelelő kezeléshez meg kell ismerni a boka ilyen állásának az okát, a kiváltó tényezőt, és arra kell koncentrálni. Persze magát a befelé dőlést is korrigálni kell.

 

Növekedés, hízás

Azt tudni kell, hogy gyerekkorban sokszor hirtelen változhat a kicsik súlya. Emellett hirtelen nyúlnak meg. Ez az egyenletlen növekedés kihat a testre is, hiszen a gerincre, sőt, izmokra, ízületekre is kihat. Ez is összefügghet a boka befelé dőlésével. Hirtelen megváltozik a terhelés, a láb apró izmai és ízületei nem követik elég gyorsan a változásokat, így megbomlik a láb statikai egyensúlya. A testsúly pedig a sarok belső részére tevődik át, a boka befelé fordul. Ez a kiváltó ok természetes. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem kell kezelni a helyzetet.

 

Lúdtalp

Gyakori kiváltó ok a lúdtalp. A már említett hirtelen növekedéssel, esetleg súlygyarapodással is összefügghet a lúdtalp kialakulása, de a nem megfelelő cipők viselésével, és persze örökletes hajlammal is. A lúdtalp nem feltétlenül aggasztó dolog. Nem kell teljesen kétségbeesni, ha észrevesszük a jeleit, tüneteit. A legtöbb esetben nem túl bonyolult kezeléssel, tornával, és megfelelő életmóddal orvosolható a helyzet. Ez igaz a legtöbb lábelváltozásra, ezért nem kell aggódnunk. Csak hallgassunk az orvosra, vegyük komolyan a kezelést.

 

Pontosan mi az a lúdtalp? A lábunk három ponton, egy képzeletben a talpra rajzolható háromszög csúcsain támaszkodik meg. A terhelés, mely a lábat éri, ebben az esetben egyenletes. A háromszög szárait a hosszanti boltozat és a harántboltozat szárai adják. Ugyanis a kislábujj és a nagylábujj két pontja között van a harántboltozat, a másik két szár mentén, a sarokcsont és az említett lábujjak között pedig a hosszanti boltozat.  A harántboltozat süllyedése, azaz ívességének hiánya a lúdtalp. Minél kisebb az ív, annál nagyobb a lúdtalp. Bizonyos esetekben a lábfej egésze hozzáér a talajhoz. Ez a legsúlyosabb lúdtalp.

 

A lúdtalp lehet merev és rugalmas is. A flexibilis lúdtalp a rugalmas lúdtalp, amely könnyebben kezelhető, kevésbé összetett és súlyos probléma. De ha nem kezeljük, idővel könnyen válik merev lúdtalppá. Ebben az esetben sokszor csak a műtét segíthet.

 

A lúdtalp tünetei nem csak a láb ívében fedezhetőek fel, hanem érezhetők is. A mozgás fájdalma, a térdfájás, a talpon érzett nyomás mind a lúdtalppal függhetnek össze. Lúdtalp gyanú esetén azonnal keressünk fel szakembert.

 

A lúdtalp kezelése a legtöbbször cipőbetét és torna formájában valósul meg. A supinált cipő, vagy a supináló betét használata összefügg a befelé dőlő bokának kialakulásával is, emellett stimulálja a talp izmait, ezáltal rákényszerítve őket az aktivitásra és a megfelelő tartásra.

 

Bokasüllyedés

A bokasüllyedést általában a boka valamilyen irányba történő elmozdulásával definiáljuk. A sarokcsont befelé, esetleg kifelé dől. Szemmel felismerhető, ha hátulról nézzük a lábfejet, a sarokcsont állását. Nehéz terhelhetőség jellemzi, valamint talpfájás, ízületi fájdalmak. Bokasüllyedés esetében a láb befelé és kifelé is dőlhet. Ezt a terhelés határozza meg, és hogy melyik lábtartó szalagok nyúltak meg.

 

A bokasüllyedés összefügg a lúdtalppal is. A bokasüllyedés lehet a lúdtalpat kiváltó ok, a nem jól kezelt bokasüllyedésből flexibilis lúdtalp alakulhat ki.

 

A bokasüllyedés kezelése általában a supinált szandál vagy cipő viselése szokott lenni. Enyhébb esetben az úgynevezett egyenesléptető alkalmazása is elég. Azonban mind a diagnózist, mind a kezelést szakembernek kell elvégeznie.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

  

Milyen kezelés lehetséges?

Egyenesléptető

Az egyenesléptető a bokasüllyedés egyik kezelési módja. A bokasüllyedést gyógytornával, egyenesléptetővel, valamint supinált szandál vagy cipő használatával szokták kezelni. A lábegyenesítő talpbetét hasonlít a supinált cipőhöz, mindkettő hatékonysága mögött az áll, hogy megemelik a bokát, ezáltal egyensúlyozva ki a testtartást.

 

Az egyenesléptetőt óvodai vagy iskolai váltócipőben is elhelyezhetjük. Nagyon fontos, hogy minél többet használja gyermekünk ezt a talpbetétet, mely csak használat közben fejti ki pozitív hatását, ezért a talp izmai akkor fognak a lehető legjobban reagálni, kihatva a láb statikájára, ha sokáig készteti megfelelő izommunkára őket a talpbetét.

 

Gyógytorna

A különböző, a lábra ható gyógytornák mind egy célt követnek. A láb izmainak erősítését, mely hozzájárul a láb statikai rendszerének egyensúlyához. Tehát a láb és a lábfej izmainak erősítés mind megelőzés, mind kezelés szempontjából is kulcsfontosságú. Általános torna ilyen szempontból a labda görgetése talpon, a különböző tárgyak lábbal történő emelgetése, a lábujjhegyre állás és a telitalpas állás változgatása. Hasznos lehet a sok otthoni torna, az egyszerű tyúkjárás, medvejárás, kúszás és társainak folyamatos és gyakori ismétlése. Ezek a tornák minden helyzetben hasznosak lehetnek.

De a kalapácsujjra, a bokasüllyedésre vagy a lúdtalpra külön kidolgozott, speciális gyógytornák léteznek. Ezek persze átfedésben vannak a talp izmait erősítő gyakorlatokkal, de az ínszalagok húzásiránya, a boka pontos állása, a harántsüllyedés mértéke mind-mind befolyásolják a tornagyakorlatokat.

 

Supinált cipő

A supinált cipőt már többször említettük. Az egyik legnépszerűbb eszköznek számít a bedőlő boka, és az attól nem független lúdtalp esetében. A kisgyerekek lábának fejlődését még befolyásolhatjuk, ezért érdemes időben elkezdeni a kezelést. Ez azt jelenti, hogy óvodás kor körül szokott úgy dönteni az ortopéd orvos, hogy sor kerülhet az ilyen jellegű beavatkozásra. Mert a supinált cipő nem agresszívan befolyásolja a gyermek lábfejének tulajdonságait, hanem az izmokra hat. Nem akadályozza a megfelelő fejlődést, azonban azt tudni kell róla, mint a legtöbb gyógykezelésről, hogy 2 éves kor alatt nem javasolt. 2,5-3 éves kor alatt még speciális és képlékeny a láb fejlődése, ezért nem szabad belenyúlni a folyamatba. Később is csak szükséges esetben szokta javasolni az orvos a terápiát.

 

A supinált szandál lényege, hogy talprészét a bokánál megemelik, ezért a túlságosan bedőlő boka állását korrigálja. Emellett ahogy már utaltunk rá, a lábfej izmait stimulálva készteti mozgásra, aktivitásra a sok, apró kis izmocskát, melyek együttesen határozzák meg a láb mozgását. A sok, apró kis izomra mindig oda kell figyelnünk, ezért javasolják még akár felnőttkorban is a mezítlábas tornát, és a talpizom gyakorlatokat. Ezek a kulcsfontosságú izmok tehát azok, melyekre a supinált cipő hatásmechanizmusa is épül.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Talpbetét

Ha lúdtalp áll a boka elmozdulása mögött, vagy esetleg azzal párhuzamosan a lúdtalp is kialakult, akkor a lúdtalpbetét is a terápia része lehet. Erről mindenképpen csak szakember dönthet, mert a lúdtalpbetét kényes kérdés, nagyon sok esetben nem javasolt, főleg kisebb gyerekek esetében, mivel nem úgy hat a láb izmaira, mint a supinált cipők és betétek. Ugyanis általánosságban az a szakmai vélemény, hogy mivel a lúdtalpbetét tehermentesíti a lábfej izmait, ezért nem hat jól a lábboltozat ívére, vagy akár a boka állására sem. A lúdtalpbetétet általában serdülőkortól javasolják a szakemberek. Persze a kérdés sokkal árnyaltabb és összetettebb, hiszen csak az általános tudnivalókat írtuk itt le. Éppen ezért sok szakmai szempont mérlegelése és a konkrét eset alapos ismerete birtokában döntenek a lúdtalpbetét használatáról az ortopéd gyerekorvosok.

 

A talpbetét persze lehet supináló betét is, erről már minden tudnivalót leírtunk. Akármilyen talpbetétről legyen szó, kizárólag orvosi utasításra, kezelés, és nem megelőzés céljából szabad azt alkalmaznunk.

 

Műtét

A műtét akkor kerül szóba, ha a boka befelé dőlése egy olyan komplex és összetett tünetegyüttes része, amely végül a rigid lúdtalp diagnózisához vezet. Azonban a műtétről sem beszélhetünk általánosságban. Sok különböző típusú és mértékű rigid lúdtalp létezik, és ezek műtéti megoldásai is eltérőek. Szinte esetenként más a megoldás.

 

A műtétek célja a lábat érő nyomás eloszlatása, kiegyenlítése. Hiszen a lúdtalp esetében a láb három ponton nyugvó statikai egyensúlya is megbomlik. A műtétről 10 éves kor előtt dönteni kell, mert e felett a kor felett kezd el csökkenni a láb csontjainak mobilitása, és ekkorra már merevvé válnak az ízületek.  A műtét mellett sokszor csak akkor döntenek, ha a rigid lúdtalp kihat a test statikájára, és fájdalmas panaszokat okoz. Például rontja a gyermek mozgásképességét, mert bizonyos terhelés után fájdalmat érez a talpon, lábfejen.