Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
7
1
6

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Egyenesléptető használata

2019.09.03 10:10

Az egyenesléptető egy speciális talpbetét, mely a bokasüllyedés kezelésére szolgál. Abban az esetben alkalmazzuk, ha a supinált cipő használata nem feltétlenül indokolt, azonban valamilyen eljárásra mégis szükség van.

 

Az egyenesléptető sarokbetétet ortopéd orvos, ortopéd gyerekorvos írja fel.

 

Egyenesléptető használata

Mi az a bokasüllyedés? Mit kell tudni róla?

A boka valamilyen irányba történő elmozdulását jelenti, melynek eredménye a befelé vagy kifelé dőlő járás. A sarokcsont eldeformálódásának hatására a boka bebillen, vagy éppen kifelé billenve áll, és ez kihat a lábfej formájára, a járásra is. A bokasüllyedéskor általában a belső, vagy épp a külső lábélre helyeződik a testsúly nagyrésze. Ez pedig egy idő után az egész lábra kihat, a lábizmok terhelésük miatt megváltoznak, a megváltozott testtartás pedig hosszútávon a vázizmokra és a gerincre is kihathat. Gyakori következménye a bokasüllyedésnek az O-láb vagy az X-láb is.

 

A bokasüllyedés felismerhető arról, hogy a gyerek lába nehezen terhelhető, talpfájásról panaszkodik, gyakori a lábikragörcs kialakulása, de a bokakörzés közben fellépő fájdalom is figyelmeztető jel lehet, hiszen ez ízületi fájdalmat jelent.

 

A bokasüllyedésnek persze szabad szemmel látható tünetei is vannak. Sokszor elég hátulról figyelni a lábat, hiszen látszik, ha az valamilyen irányba bedől. De járás közben is feltűnő lehet ez az elváltozás, mert más irányú a talp terhelése, például extrémebb esetben a belső lábél már szinte a talajt érinti.

 

A bokasüllyedés kezelése és az egyenesléptető betét

A bokasüllyedést három éves kor alatt sem cipővel, sem talpbetéttel nem szokás kezelni. Ennek az az oka, hogy a fejlődő lábacskáknak nagyobb kárt okozna egy ilyen betét, mint a beavatkozás hiánya. Emellett ebben az időszakban még nehezebb megállapítani, hogy valódi problémával van-e dolgunk, hiszen a gyerekek járása, mozgása ekkor még képlékeny.

 

A bokasüllyedés kezelése általában gyógytornával történik, ezt kisebb korban is el lehet kezdeni. Emellett supinált szandál, supinált cipő használatát szokták még javasolni, mely megemeli a bokát, kiegyensúlyozza a testtartást, kihatva a lábizmokra, főképp a talp izmaira. Ugyanez a helyzet a lábegyenesítő talpbetéttel. Fontos, hogy mindkét eljárás akkor működik, amikor épp hordja a gyerek a cipőt, talpbetétet, ezért a hatékonysághoz arra van szükségünk, hogy minél többet legyen rajta a szóban forgó talpbetétes lábbeli.

Egyenesléptető

Hogyan használja gyerekem az egyenesléptetőt?

Egyrészt szükség van arra, hogy ezt a talpbetétet minél gyakrabban hordja. Talán pont ezért praktikus, hogy egy könnyen cserélhető eszközről van szó, nem pedig speciális cipőről. A supinált cipő sokkal nagyobb egyenletlenséget képes korrigálni, mint a cipőtalpnál vékonyabb, kisebb talpbetét. Azonban a talpbetét könnyen cserélhető, mobilabb eszköz, a gyerek bármelyik cipőjébe betehetjük.

 

Az óvodai, iskolai váltócipőben ugyanúgy elhelyezhetjük, mint a sokszor sportra alkalmas kinti cipőre. Kifejezetten ideális és hasznos nagyobb terhelés, sporttevékenység esetén hordani az egyenesléptető talpbetétet. Hiszen optimálisan enyhíti a terhelést, amely a sarokra, a térdre, és a gerincoszlopra nehezedik.

 

Az izmok és az ízületek, ínak tehermentesítése is megvalósul általa. Emellett persze a befelé, vagy épp a kifelé dőlő boka hatására kialakuló tartáshibát is korrigálja viselés közben, így, ha gyakran hordja gyermekünk, a talpizmok, illetve a lábfej, lábszár többi izma is hozzászokik a helyes tartáshoz, melynek köszönhetően végül rögzülhet az.

 

Az egyenesléptetőt tehát minél gyakrabban kell viselnie gyermekünknek, hiszen a rendszeres használat vezethet a megoldáshoz, így korrigálja a deformitást, így van hatással az izmokra és a testtartásra.

 

Kifejezetten hasznos az egyenesléptető használata, hiszen, ha a problémát nem kezeljük, tovább gyűrűzik: a kicsinek minden cipőben kényelmetlen lesz a járás, mely fokozza a rossz testtartást, annak rögzülését. A fájdalom miatt a gyerek kerülni fogja a testmozgást, mely egy újabb löket a bokasüllyedés súlyosbodásához, és a körforgás kialakulásához.

 

Az egyenesléptető talpbetétek sokszor kényelmes szilikonból, vagy jól szellőző juhbőrből készülnek. Mindkettő kényelmes, és nagyon jó szolgálatot tesz. Érdemes odafigyelnünk karbantartásukra, tisztításukra. Sokszor azt javasolják a szakemberek, hogy többet is vásároljunk belőlük, hogy legyen kéznél utánpótlás, könnyen cserélhessük őket.

 

Szerencsére napjainkban már egyszerű és hatékony megoldások léteznek a különböző tartáshibákra, elváltozásokra. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy szakemberhez forduljunk az első gyanús jelnél, tünetegyüttesnél, és tartsuk be az utasításokat. Egy olyan egyszerű dolog, mint az egyenesléptető talpbetét, óriási változást hozhat gyerekünk életébe.