Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
4
4

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Csontkinövés gyerekeknél

2020.07.07 07:56

A csontkinövés a láb deformitásainak egy fajtája. Hogyan érintheti a gyerekeket, és hogyan érdemes megelőzni ezeket a problémákat már gyerekkorban? Mire érdemes odafigyelni a láb megfelelő fejlődéséhez?

Sarkantyú

 

A sarkantyú olyan csontkinövés, amely jellemzően vagy a talp alsó részén alakul ki, vagy az Achilles-ín környékén. Az ín és a csonthártya találkozásánál kialakuló gyulladás következménye szokott lenni a sarkantyú. Sokan azt hiszik, hogy a sarkantyú okozza a csonthártya gyulladását, pedig az ok-okozati összefüggés fordított: A gyulladás okozza a sarkantyút, azaz csontkinövést. A gyulladást pedig a láb boltozatára eső teher idézi elő. Így aztán nem nehéz összekapcsolni a sarokcsont-gyulladást, a sarkantyút és a lúdtalpat. Ugyanis a bokasüllyedés, valamint a lúdtalp a sarkantyú előidézői közé tartoznak.

 

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Tünetei

A saroktáji sarkantyúnál feltűnő lehet, ha a cipő nagyon gyakran nyomja a sarkat. Mivel kinövésről van szó, könnyen irritálhatja a gyerekcipő, kidörzsölődhet, ezért is, de a gyulladás miatt is fájdalmas lehet a járás. Ha feltűnően fájdalmas a mozgás, járás, extrém módon csökken a terhelhetőség, akkor sarkantyúra is gyanakodhatunk. A járóképesség, a láb terhelhetőségének romlása mindkét sarkantyú esetében jellemző lehet. A duzzanat egyébként érintésre, nyomásra érzékeny, szabad szemmel is látható.

 

Kialakulásának oka

 

A sarkantyú kialakulása több dologhoz köthető. Például a nem megfelelő cipő viseléséhez, és az ezzel kapcsolatban kialakuló helytelen járáshoz, amely során a terhelés rossz helyre esik a lábfejen. Emellett életmódi háttere is lehet. Például a kevés mozgás és a túlsúly, és az ezekkel összefüggő lúdtalp vagy épp a bokasüllyedés. De a túl magas lábboltozat is okozhat sarkantyúnak nevezett deformitást a lábfejen. A lúdtalp és a bokasüllyedés a gyerekek között is gyakori, ez pedig azért fontos, mert ezek a sarkantyú egyik előfeltételei. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda arra, hogy a gyerekek megfelelő cipőt hordjanak és eleget mozogjanak. Különösen hasznosak lehetnek a különböző lábtornák (pl. lúdtalp torna), főleg, ha a lábfejet, és a talp izmait érintik.

 

A sarkantyú, és persze a többi elváltozás sem jelenti automatikusan azt, hogy nem mozog eleget az illető. A sarkantyú például futás eredménye is lehet, ha nem megfelelő talajon, vagy nem megfelelő cipőben tesszük, akkor esély van arra, hogy kialakul a sarkantyú a lábon.

 

Kezelése

 

A sarkantyú kezelése általában gyulladás csökkentéssel történik hiszen a fájdalmat maga a gyulladás okozza. Ennek következtében még tovább romlik a helyzet a mozgás csökkentésével és a folyamatos rossz terheléssel. Emellett a sarkantyú kialakítását kiváltó problémát is kezelni kell. Gyermekkorban a lúdtalpat és a bokasüllyedést supinált cipő vagy supinált szandál használatával szokták kezelni. Persze emellett gyógytorna is jellemző. Magát a kinövést akkor szokták eltávolítani, ha a vele járó fájdalmat és a kellemetlenséget nem sikerül megszüntetni.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! 

Bütyök

 

A bütyök is egy kinövés, mely a sarkantyúhoz hasonlóan az irritációval, gyulladással okoz fájdalmas problémát. A kinövés ebben az esetben, azaz a bütyök diagnózisakor a lábfej belső oldalán jelenik meg, pontosabban a nagy lábujj mellett. Itt van az az ízület, amely eldeformálódik.


A bütyök esetében tipikus tünet a külső talpél fájdalma, ennek az előláb kiszélesedése az oka, mely gyulladás miatt fáj. A gyulladás tehát a fájdalomból, illetve a bőrpírról, érzékenységről ismerhető fel. Az eldeformálódott ízület ugyanis a cipő hatására, annak súrolása miatt begyulladhat.


Tünetei

 

A középső lábujj alatti párnán előjövő bőrkeményedés tipikus jel a bütyöknél, illetve a kialakulófélben lévő bütyöknél. Ez az egyenletlen terhelés következtében jelenik meg. Nagyon fontos, hogy minél korábban észrevegyük a kialakuló deformitást, mert ebben az esetben könnyebb és hatékonyabb lehet a kezelése. Ugyanis a többi lábat érintő elváltozáshoz hasonlóan a láb, a csípő és a gerinc problémáihoz vezet az egyenlőtlen terhelés. Ezeket csak fokozza a lábfej kezeletlen panasza, és újabb elváltozásokat okozhat akár a lábfejen is.


Kialakulásának oka

 

A bütyök kialakulásának szintén a nem megfelelő cipő, a lúdtalp, bokasüllyedés a leggyakoribb oka. A nem megfelelő terhelés, rossz testtartás, kevés mozgás lavinaszerűen indíthatja el a például bütyök kialakulásához vezető folyamatokat.


Kezelése


A bütyök esetében is a fájdalomcsillapítás, a megfelelő és kényelmes gyerek cipő,  gyerekszandál viselése, az egyéb okok megszüntetése, illetve kezelése szokott lenni a leggyakoribb eljárás. Ha már nincs más megoldás, és a torna, a bütyöksín, a talpbetét sem segít, akkor előfordulhat, hogy a bütyök esetében is műtétre kerül sor.