Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
4
5

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Ovis feladatok 5 és 6 éveseknek

2020.06.23 12:11

Milyen feladatokat találjunk ki az óvodáskorúak lekötésére? Hogyan fejlesszük őket játékosan, mivel üssük el az időt együtt? Az öt-hat éves nagy ovisok már az a korosztály, amelyet az iskolakezdés küszöbén nehezebb szellemileg lekötni, bár olykor pont a szülők szeretnék őket újabb és újabb fejlesztő kihívások elé állítani, tartva a szeptembertől. A korosztálynak megfelelő foglalkoztatójátékok mellett azonban a mozgásra is érdemes hangsúlyt fektetnünk. Nézzük, mit lehet tenni egy napsütötte vasárnap délután, vagy épp egy esős hétköznap délelőttön.

Készségfejlesztő foglalkoztató játékok

Kezdjük a klasszikus készségfejlesztő feladatokkal. Ha szeretnénk egy kicsit gyakoroltatni a kicsiket, esetleg csak jó időre lekötnénk őket, akkor a következő feladatok otthon is megrajzolhatóak. Persze sablonokat is kereshetünk hozzájuk. A lényeg, hogy ezek a típusfeladatok megfelelnek a kicsik szellemi igényeinek, fejlesztik a kreativitást, a mozgáskoordinációt - persze főleg a finom motorikát, és a szem koordinációját - így tehát pont a koruknak megfelelő kihívást állít eléjük.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Színpárosítás

Ebben a korban már ismerni kell a színeket, és tudni kell őket összepárosítani, megnevezni. Ehhez az egyik legegyszerűbb feladat egy színező vásárlása, készítése vagy letöltése. Ezen felül azonban konkrét színfelismerésre épülő játékok is vannak. Például lerajzolunk egy csomó tárgyat, melyeket színek szerint kell csoportokba rendezniük a gyerekeknek. Az már részletkérdés, hogy kivágjuk ezeket a tárgyakat, vagy csak egy feladatlapon kell behúzgálni őket. Azt is mi döntjük el, hogy elelve színesek legyenek, vagy a gyerekeknek kelljen kiszínezni őket. Különböző témákat is kitalálhatunk. Válogasd szét a gyümölcsöket a színük szerint, úgy tedd őket a megfelelő kosárba. Vagy épp a zöldségeket. Vagy a megfelelő járműveket húzd a garázsba, színük szerint. A sárga villamos, a kék busz, a különböző színű autók, motorok szín szerinti rendezése igazi élmény a fiúknak. Persze olykor a lányoknak is.

 

Színpárosítás

Csoportosítás - állatok, növények

Az állatok felismerése is izgalmas és hasznos feladat lehet. Ezek a feladatok egyébként nem csak a lexikális tudást mélyítik, hanem a gondolkodást is fejlesztik, így tanulnak meg összekapcsolni fogalmakat, megoldani problémákat. Így a számunkra egyszerű színpárosítás, vagy épp az állatok, növények csoportosítása valójában fejlesztő kihívás a kis ovisoknak.

Az ilyen jellegű csoportosító feladatok több irányból megközelíthetőek. Kitalálhatunk olyan játékot, amikor az állatcsaládokat kell egy csoportba helyezni, de nehezíthetjük a játékot például azzal, hogy a ragadozók, növényevők, kétlábúak és négylábúak szétválogatása a feladat, esetleg a szárazföld, vízi, illetve repülő állatok elkülönítése. De a háziállatokat és a vadállatokat is külön válogathatják a gyerekek.

Ha nem szeretünk rajzolni, akkor ismét az internethez fordulhatunk, hogy a különböző állatokról képeket szerezzünk. Kártyákat is készíthetünk belőlük, így lehetőségünk lesz a különböző típusú csoportosításokat ugyanazokkal az ábrákkal végezni.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Méretek

A méretek megkülönböztetése is fontos ebben a korban. Ezért két-három méretben lerajzolhatjuk ugyanazokat a dolgokat, és a kicsi, közepes és nagy méretűeket kell majd csoportosítania a gyermekünknek. Esetleg sorba kell raknia méret szerint az ábrákat. A téma itt is bármi lehet. Állatok, virágok, tárgyak, emberek. Házikó, autó, hétköznapi használati tárgyak, sapka, kabát, bögre, villa, tányér, szék, asztal. Itt is csak a fantáziánk szabhat határt a konkrét feladatoknak, ábráknak.

Méretek kiválasztása

Mennyiség

A mennyiséget ebben a korban már ismerni kell, még ha esetleg nem is tud számolni a kicsi. Hasznos és fontos, intelligencia fejlesztő játék lehet például, ha lerajzolunk 1-5 tárgyat, például egy kosarat egy almával, majd egy kosarat kettővel, és így tovább. A kicsiknek pedig össze kell párosítani azokat a tárgyakat, amelyek egy, kettő… stb. darab tárgyat tartalmaznak. Például egy egy-öt tagú család használati tárgyai, ételei, ruhái lehetnek azok, hogy egy kis történet is kialakuljon a játék köré, illetve, hogy legyen összefüggés a tárgyak között.

Formák

Készen is kaphatóak az iskolakezdéshez javasolt eszközök között a színes formákat tartalmazó készletek. A sárga háromszög, a piros kör, és társai jó szolgálatot tehetnek nekünk. Ezeken keresztül megtanulhatják megkülönböztetni a formákat, illetve gyakorolhatják azt. Ennél a feladatnál is rajzolhatunk ábrákat, melyekben fel kell ismerniük a formákat. A kör alakú napocska, a háromszög alakú háztető, a téglalap, mint a kisvonat orra, és így tovább.

 

Mozgás!

A mozgás is nagyon fontos az ovisok életében. A folyamatosan fejlődő testnek erősödnie kell, a különböző mozgáskoordinációs feladatok ehhez járulnak hozzá. Egyes mozgásformák az egyensúlyt fejlesztik, míg van, amelyik például a lúdtalp megelőzését szolgálja. Ezért azoknak a kicsiknek, akiknek supinált cipőt kell viselniük, kifejezetten fontosak a lábfej izmait erősítő gyakorlatok. Nézzünk néhány kinti és benti játékot, amely mozgásra sarkall!

Keresd a formát

Ez a játék nem csak megmozgatja a gyerekeket, de jó kis agytorna is egyben számukra. Kint és bent is játszható, de kellenek hozzá eszközök. A legegyszerűbb, ha ragasztószalagot használunk. Ugyanis formákat kell elhelyezni a padlón, egymástól néhány méter távolságra. Ez a játék azért nagyon jó, mert beltéren is kiválóan lehet játszani, anélkül, hogy veszélyben lennének a bútoraink, tárgyaink, vagy zajos ugrabugrálás kísérné a szórakozást. A lényeg, hogy az akár ragasztószalaggal, akár más módon elhelyezett formák adják a játék lényegét. Megmondjuk a gyereknek, hogy melyik formához kell épp eljutniuk, és milyen mozgással. Lehet pókmászást, tigrisjárást választani, ezek eléggé átmozgatják az izmokat. Persze néhány könnyebb mozgásformát is mondhatunk időnként. Ezzel garantáltan lekötjük a kicsit, és még át is mozgatja az izmait.

  

Célbadobás

Labdajátékokat is játszhatnak a gyerekek, hiszen a labda nagyszerű eszköz a mozgásra. Az ovis korú gyerekek, ha többen vannak, kidobózhatnak, macska-egér játékot játszhatnak, vagy épp célba dobálhatnak. Ehhez a játékhoz lehet kapni céltáblát és labdát, amely tépőzárral működik, így rögzül a labda a táblára. Ugyanezt a játékot reprodukálhatjuk például ragasztószalagból ragasztott csíkokkal, melyek két ajtófélfa között vannak kifeszítve. Papírból gyúrt labdával dobálhatják a rögtönzött céltáblát.

 

Akadálypálya építése

Az akadálypálya egy igazi aduász. Bárhol, bármikor találhatunk néhány tárgyat, amiből akadálypályát építhetünk a gyerekeknek, mozgásra késztetve őket úgy, hogy hasznos és izgalmas tevékenységgel hosszú időre le legyenek foglalva. Akadálypályát bármiből építhetünk, a kreativitásunkon múlik. Egy esős nap egy kis lakásban? Használjunk székeket, a kanapé párnáit és egyéb használati tárgyakat. A feladat átkúszni alatta, átmászni rajta, megkerülni, vagy átugrani. Esetleg A-ból B pontra lábujjhegyen, bukfenccel, vagy bárhogy máshogy eljutni. Az egyes állomásokon kvízkérdések is lehetnek. Szabadtéren pedig még több a lehetőségünk. Bevonhatjuk a kerti bútort, a homokozót, a hintát is a játékba. Figyeljünk oda, hogy biztonságos legyen az akadálypálya, valamint a feladatok se legyenek balesetveszélyesek. Ha tehetjük, mezítláb, esetleg sportcipőben használják a kültéri akadálypályát, például a gyerek szandál, a supinált szandál ebben az esetben nem annyira jó viselet.

Akadálypályát akár fonalból is csinálhatunk. Például otthon az ajtófélfák közé kifeszíthetünk fonalakat, hálót alkotva, a feladat hol átbújni a fonal alatt, hol pedig átmászni felette úgy, hogy nem érhetünk hozzá a magasabban lévőhöz sem. Ezek a feladatok is lekötik egy időre a gyerekeket, miközben mozgásuk fejlődik. Sokszor egyszerű eszközökkel és kreativitással lehet a legjobb gyakorlatokat kitalálni.

 

Akadálypálya építése

 

Torna, kreatívan

 

Kombináljuk egy beltéri vagy kültéri akadálypályával a következő gyakorlatokat. Esetleg, ha más módon szeretnénk érdekessé tenni a játékot, akkor ábrával illusztrált kártyákat készíthetünk, és a kicsinek húznia kell egyet. Az adott gyakorlat elvégzése után jutalmat kap, ez lehet pontozás, vagy bármi. A cél minél több feladat elvégzése. Ha több gyerek vesz részt a játékban, versenyeztethetjük is őket. Akár történetet is kitalálhatunk a gyakorlatok köré.

 

A feladatok lehetnek olyan gyakorlatok, melyek a test átmozgatására, a szem-kéz koordináció javítására, a lúdtalp vagy a bokasüllyedés megelőzésére, az izmok erősítésére koncentrálnak. Nézzünk néhányat.

 

  1. Medvejárás: négykézláb séta, úgy, hogy minden végtag nyújtva van
  2. Gyíkmászás: négykézláb mászás úgy, hogy minden végtag hajlítva van
  3. Lábujjhegyen járás
  4. Törpejárás: Guggolva sétálás
  5. Békaugrás, azaz guggolásból felugrás
  6. Séta külső lábélen
  7. Séta belső lábélen
  8. Ha nem lakásban vagyunk: négyütemű fekvőtámasz
  9. Pókmászás
  10. Az előbbi, csak hátrafelé: rákmászás
  11. Négykézláb mászás
  12. Terpeszben séta, akár oldalazva
  13. Tyúkjárásban séta
  14. Fél lábon ugrálás

 

Azonban ezeket a feladatokat kombinálhatjuk találós kérdéssel, vagy a bejegyzésben már bemutatott szín párosítós, vagy méret összehúzós játékokkal. Akár a kerti mászókát, mászófalat, hálót vagy a beltéri bordásfalat is bevonhatjuk a játékba, hiszen ezeket a játékokat az akadálypályával is használhatjuk.