Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
9
9
4

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Mi kell a bölcsibe?

2020.01.07 10:15

Bizony eljön az idő, amikor le kell mondanunk gyermekünk 24 órás társaságáról, neki pedig a mi közelségünkről. Kinek mikor következik be ez az időpont? Változó. Vannak családok, ahol ez az életszakasz már a bölcsőde formájában elkezdődik. A kisgyerekes anyuka pedig bizonytalan. Milyen legyen a gyerekcipő? Milyen felszereléssel készüljön gyermeke bölcsis napjaira? Mik azok a tárgyak, amelyek a jól megszokott otthoni rutin, a mindennapok eszközei voltak, és vajon mire cserélődnek le ezek? Egyszóval milyen felszereléssel indítsuk el a bölcsődébe a kicsit?

Valójában csak végig kell gondolnunk rendszeres szokásainkat, mindennapjainkat, és rájövünk, hogy ugyanezekre az eszközökre a bölcsődében is szükség lesz. Ebben a bejegyzésben azonban végig veszünk mindent, amit kérhetnek a bölcsődei gondozók, és tippeket is adunk, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelőbbet.

A bölcsis jel

Itt van mindjárt a bölcsis jel. Melynek szerepe egyszerre beolvasztó és megkülönböztető. A gyermek egy közösség része lesz, új szabályokat tanul, és ezekkel a szabályokkal kapcsolatos a megkülönböztetés, a beazonosítás eme bájos eszköze. Sok kicsit az óvodai évei alatt is végigkísér a bölcsis jele. Ezek az egyszerű szimbólumok az írni-olvasni még képtelen kicsiknek megkönnyítik az alkalmazkodást az új körülményekhez, megtanulják a tulajdon fogalmát, és még sok aspektusból támogatják a gyermek szocializációját. Tehát sokkal több hasznos tulajdonsággal bír ez a praktikus eszköz, mint gondolnánk!

 

A bölcsis jelet bizony minden tárgyon el kell helyezni, amely a gyermek sajátja. A felszerelését ezzel különbözteti meg a többiekétől. Néhány szorgalmas anyuka ügyesen, varrással rögzíti a kicsi jelét, sőt, vannak, akik hímeznek is. Szerencsére az elfoglaltabb anyukák választhatnak öntapadós vagy vasalható jelet is. Ezekkel sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, és nem kell minden egyes új darabra rávarrogatni a kicsi jelét. Érdekesség, hogy már kész csomagokat is vásárolhatunk a bölcsis, ovis évekre, melyeken már előre fel vannak tüntetve a választható ovis-bölcsis jelek.

Váltóruha bentre

A benti váltóruha ugyanazon okokból szükséges, amiért otthon váltogatjuk naponta többször a ruhákat. A kicsik leeszik, összepiszkolják azokat. Ezért aztán a bölcsődében is szükség van váltóruhákra, több rövidujjú vagy hosszúujjú pólóra, az évszaktól és fűtési szezontól függően. Emellett benti nadrág vagy szoknya, esetleg harisnya is legyen tartalékba, akár több is. A harisnya mellett a zokni is gyakori cserére szorulhat, például, ha beázik a kinti cipő, vagy valami hasonló dolog történik. Gondoljunk csak bele, hogy milyen gyakran lehet szükség váltóruhára, hiszen egy bölcsis korú gyerek még maszatolva gyakorolja az önálló evést, ivás közben is könnyen leöntik magukat. Kézmosáskor lefröccsen a ruha, sőt, ebben a korban a szobatisztaság is problémás még, így aztán előfordul, hogy bizony le kell cserélni azt a kisnadrágot, vagy harisnyát.

Hogy pontosan mit tartalmazzon a benti váltóruha szett? Mindenképpen legyen benne több rövid ujjú póló, érdemes két-három darabot is bent tartani egyszerre, főleg nyáron. Kora tavasszal vagy késő ősszel legalább két hosszú ujjú felső, pulóver is álljon rendelkezésre, tehát legalább egy felső legyen benti, tartalék felső. Fehérneműből, harisnyából és zokniból is érdemes legalább két tartalékot bevinni a bölcsibe, a szobatisztaság problematikája miatt. Szoknyából vagy nadrágból is tartsunk bent többet.

 

A ruhák anyaga legyen kényelmes, jól szellőző, lehetőleg pamut. Olyan ruha kell, ami komfortos a gyerek számára, kényelmesen tud benne játszani, aludni. Ne legyen tehát szűk, amely akadályozza a mozgásban és rontja a komfortérzetet, de olyan váltóruha sem praktikus, amely mindenbe beleakad.

 

Mi kell a bölcsibe? - Váltóruha bentre

 

Váltóruha kintre

Mivel ajánlott a kisgyerekeknek a gyakori szabadtéri testmozgás, ezért szinte kihagyhatatlan program a kültéri séta, játékok az udvaron. Ebben a korban kifejezetten szükségük van a szabad levegőre és a sok mozgásra. Ezért csak csapadékos időben szokta felváltani ezt a programot a benti, csoportszobás játék. Persze nagyon hideg vagy nagyon meleg időben rövidebb időt töltenek kint a gyerekek.

A kültéri időtöltésre felkészülve kell melegebb ruhát, a felső ruházaton, azaz kabáton, kinti cipőn túli kültéri ruhát tartanunk a bölcsődei szekrényben. Plusz réteg harisnyát, melegebb nadrágot, amely lehet kényelmes pamut melegítő, amely bélelt, de akár farmernadrág is. A benti könnyebb, vékonyabb ruhák fölé legyen a szekrényben néhány tartalék pulóver, amelyet rávesz az utcai ruhájára, ha hosszabb kinti tartózkodásra kerül sor. Az utcai ruha játék közben kiszakadhat, ezért legyen mindig tartalék meleg ruha is a kisgyermek bölcsis szettjében.

Fontos, hogy legyen lehetőség rétegesen öltöztetni a gyermeket, és legyen több tartalék ruhadarab, amely minden esetben rendelkezésre áll. A kinti ruha többi része az az utcai ruha, amiben a kicsi megérkezik a bölcsődébe, ehhez a kabát vagy overál mellett természetesen hozzátartozik a sapka és a sál, 0 Celsius fok körüli időben pedig a kesztyű is. Érdemes ezekből is tartani egy-egy pót darabot a kicsi csomagjában, hiszen ezek a kiegészítők is nagyon fontosak, fontosabbak, mint a felnőttek esetében, hiszen a gyerek még nem tudja megítélni, hogy mikor van szüksége sapkára, sálra, miközben jellemzően ebben a korban kell kifejezetten óvni például a fület a széltől, ráadásul a közösségbe kerülés

 

Váltóruha bentre

 

Váltócipő

A váltócipő szokta a legnagyobb figyelmet kapni az ovis, bölcsis kellékek kiválasztásakor. Nem véletlenül, hiszen a kis lábacskák egészséges fejlődése érdekében oda kell figyelnünk néhány dologra.

Hogy milyen a tökéletes váltócipő? A gyerekcipő legyen kényelmes a kicsi számára. Ne legyen túl szoros, mindig legyen egy ujjnyi hely a láb és a cipő között, hiszen a túl szoros cipő kényelmetlen mozgásra kényszeríti a kicsit, akinek a fejlődő lábfejére, lábizmaira kedvezőtlenül hathat a rossz testtartás. Hasonló a helyzet a túl nagyméretű benti cipőkkel is, ebben az esetben az okoz gondot, hogy csúszkál benne a gyerek lába, a kényelmetlenséget pedig befelé forduló bokatartással próbálják kompenzálni, amely szintén rossz hatást gyakorol a lábra. Emellett ügyelni kell arra, hogy a gyermekcipő, melyet benti, huzamosabb ideig tartó rendszeres napi viseletre szánunk, ne legyen papucs vagy balerina cipő. Ugyanis a lúdtalp és a bokasüllyedés elkerülése, a rossz testtartás és az egészségtelen fejlődés ellen az a legfontosabb, hogy a cipő nagyon jól tartsa a bokát és a sarkat, emellett a talpa ne legyen túl puha, azonban annyira legyen csak kemény, hogy a talpon gördülő mozgást támogassa.

A benti cipő esetében azoknál a kicsiknél, ahol az orvos előírja, supinált cipőt vagy supinált szandált kell választanunk. Ezek a speciális cipők segítenek fellépni a bokasüllyedés és a lúdtalp tüneteivel szemben.

A bölcsis benti cipő lehet bőr vagy vászon, fontos, hogy a lábak tudjanak szellőzni. A gondozóknak segítünk azzal, ha nem fűzős, vagy csatos, hanem könnyen felvehető bebújós cipőt választunk. Emellett a kicsi önállósodását is támogatjuk ezzel a döntéssel.

Tisztasági csomag

A tisztasági csomag általában törölközőt, fogkefét, fogkrémet, WC-papírt, papírzsebkendőt, szappant tartalmaz. Emellett a pelenka és az előke is ide tartozik. A kicsik szobatisztaságra szoktatása a mindennapi otthoni rutin részeként a szülők feladata, hiszen minden gyermeknek más a tempója, és más trükkökkel, szokásokkal igyekeznek a szülők elérni ezt a várva várt célt. Természetesen a már elért eredményeket támogatják a bölcsiben. Azonban a szobatiszta gyermekek szüleinek is érdemes egy-két tartalék pelenkát becsomagolni a tisztasági szettbe.

A fogmosás, kézmosás rutinjának alapjait sokszor már otthon elsajátítják a gyerekek. De a bölcsődében mindez közösségi tevékenységgé válik, ahol a közös szabályok segítik a kicsik fejlődését. Megismerkednek a szabályokkal, megtanulnak alkalmazkodni, egymástól tanulni, és figyelni a szabályokra. Így aztán a bölcsődei tevékenység minden eleme valamilyen fejlődéshez segíti hozzá a folyamatosan új dolgokat tanuló, a világot szivacsként befogadó kicsiket. A fogmosáshoz hozzátartozik, hogy ilyenkor még a legtöbben lenyelik a fogkrémet, így az ebben a korban még legyen fluoridmentes. Persze a fogkefén, és a tisztasági csomag minden darabján legyen rajta a gyerek bölcsis jele.

Ágynemű

Az ágynemű a délutáni alváshoz kell a kicsiknek. Érdemes lepedőt is vinnünk, hogy a bölcsődei összecsukható ágyacskát vagy a matracot fedje valami. Az ágyneműhöz hozzá tartozik a saját párna és a kis takaró. Az alvás saját kellékei könnyítik az ellazulást, hiszen ezek a biztonságos otthonra emlékeztetik őket. Így aztán esetenként a cumi, az alvó játék, a rongyika, és más, az alvás otthoni rutinjához kapcsolódó tárgy is jól jöhet az alvás kellékei között.

 

A bölcsis kellékek komoly figyelmet kapnak, hiszen a bölcsőde az első nagyobb kihívás a gyerek és a szülő közös életében. Nagy változást jelent, ezért a szülők különösen odafigyelnek minden, a bölcsődével kapcsolatos körülményre. Ezekkel a kellékekkel biztosítani fogjuk a mindennapok kényelmét és nyugalmát.