Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
5
3

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Boka erősítő gyakorlatok

2021.01.28 08:22

Bokaerősítés gyerekeknek. Hogyan erősítsük a kicsik bokáját? Mikor és miért van erre szükség? Milyen gyakorlatokat végezzenek? A cikkből minden kiderül.

Miért és mikor van szükség boka erősítő gyakorlatokra?

A gyerekek boka ízületei még gyengék. Ez az oka annak, hogy a fejlődésben lévő láb még kiszolgáltatottabb, könnyen alakulnak ki különböző lábdeformitások. Éppen ezért fontos odafigyelni a gyerekek lábára, bokájára. Például emiatt van szükség a bokát és a sarkat stabilan támasztó cipőre kiskorban.

 

A bokát erősítő gyakorlatok és tornák is komoly segítséget jelenthetnek a láb megfelelő fejlődésében. Ezért aztán szinte bármikor jól jöhet néhány gyakorlat. De vannak olyan esetek, amikor kifejezetten fontos, hogy a kicsik bokáját megerősítsük. Ilyen eset, ha például a lúdtalp, vagy a bokasüllyedés tüneteit véljük felfedezni gyermekünk lábán. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, sőt, ezeket a problémákat sokszor egyszerű supinált szandállal vagy supinált cipővel szokták kezelni a szakemberek. A kialakulóban lévő elváltozások esetében sokszor még nem írnak fel ehhez hasonló kezelést az ortopéd orvosok, de tornát mindenképpen javasolni szoktak.

 

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! 

Bokasüllyedés esetében például kifejezetten hasznos az ilyen jellegű torna.  A bokasüllyedésről, lúdtalpról, és társaikról azt kell tudni, hogy egyrészt nehéz terhelhetőséget, olykor fájdalmat okoznak, másrészt, ha nem kezeljük őket, akkor több más deformitás kialakulását idézhetjük elő, ráadásul idővel az egész testre kihat a lábfej kényszerű rossz tartásából adódó nem megfelelő súlyeloszlás.

 

Bokaerősítő gyakorlatok

Hogyan előzhetjük meg a bokasüllyedést, lúdtalpat és társaikat?

Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünk mindig megfelelő cipőt viseljen. A jó cipő megfelelően tartja a sarkat és a bokát, tehát kitámasztja mozgás közben. A talpa nem túl vékony, de nem is túl vastag. Ez azért fontos, mert meg kell tanulnia és meg kell szoknia a gyermek lábának a talpon gördülő mozgást. A túl merev és vastag talpú cipő ebben akadályozza. Ha teheti, sokat legyen mezítláb, de soha ne egyenletes talajon, mert az nem tesz jót a láb boltívének, könnyebben alakulhat ki lúdtalp.

 

A megfelelő cipő viselése már fél siker. Ha szeretnénk mindent megtenni a gyermek lábának megfelelő fejlődéséért, akkor figyeljünk oda az életmódjára. Persze ez nem csak a lábfejjel kapcsolatban fontos, nagyon sok okunk van arra, hogy egészségesen éljen gyermekünk. Nem véletlenül mondja minden pedagógus, írja minden cikk és szakkönyv például a sok szabadtéri játékot! A mozgás alapvető fontosságú. A talp izmainak is komoly munkára van szüksége ahhoz, hogy megedződjön. A sok kis izom, amely a talpat alkotja, kihat a lábujjakra és a bokára, közvetve pedig az egész testre.

 

Mit tehetünk még? Például lúdtalp megelőző tornákat, lábtornákat végeztethetünk gyermekünkkel. Vagy például a következő gyakorlatokkal erősíthetjük a bokát.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Gyakorlatok a boka erősítésére

Fontos, hogy minden tornát bemelegítéssel kezdjünk. Akkor is, ha csak néhány perces, nem túl megerőltető feladatokat csinálunk. Ugyanis az ízületek és az izmok bemelegítése nagyon fontos, enélkül könnyebben meg lehet sérülni. Főleg gyerekek esetében szánjunk erre időt hiszen, mint már említettük, nekik lazábbak a bokaszalagjaik, ráadásul hajlamosabbak a hirtelen, meggondolatlan mozdulatokra.

 

A bemelegítés lehet néhány lábkörzés, mindkét lábbal, mindkét irányba. Nem árt, ha kicsit meg is nyújtjuk a boka szalagjait, nyújtott lábbal spicc és pipa váltakozásával.

 

  1. Az első gyakorlat egyszerű. Páros lábbal lábujjhegyre állunk, majd visszaereszkedünk telitalpra. Ezt ismételtetjük a kicsi korának, türelmének és teherbírásának megfelelő ismétlésszámban.
  2. Páros lábbal lábujjhegyre állunk, ahogy előbb is tettük. Majd behajlítjuk a térdeinket, és ismét kinyújtjuk őket. A sarok nem érhet le. Annál mélyebbre kell guggolni, minél komolyabb erőfeszítést szeretnénk. Kisgyerekek esetében elég enyhén behajlítani a térdeket. Térdkörzés ajánlott a gyakorlat elvégzése előtt. 

  3. A következő feladat már az egyensúlyt is nagyon jól fejleszti. Fél lábra kell állni, majd lassan, fokozatosan lábujjhegyre emelkedni. Érdemes pár másodpercig kitartani, de csak ha nem túl megerőltető a kicsi számára. Ugyanezt természetesen a másik lábbal is megismételjük. Az ismétlésszám, és a kitartás ideje igazodjon a gyerekek korához.

  4. A legelső gyakorlat ismétlése, egy kis nehezítéssel. Lépcsőre, vagy valamilyen emelkedőre állva kell elvégezni a gyakorlatot, úgy, hogy visszaereszkedéskor lassan a bokát a lábfej elülső részétől lejjebb kell süllyeszteni. Ez a feladat nagyon jól erősíti a bokát és a vádlit, és szintén jót tesz az egyensúlyérzéknek, amely egyébként nagyon fontos kisgyermekkorban.