Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
4
4

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

A lúdtalp helyreállítása

2020.05.19 14:51

Mi a megoldás a lúdtalpra? Sokan tesszük fel ezt a kérdést. A válaszhoz tisztában kell lennünk a lúdtalp jellemzőivel, hátterével. Valamint a kezelésével! Nézzük!

Mi az a lúdtalp?

Először az a legfontosabb, hogy körülírjuk és definiáljuk a lúdtalpat. Ugyanis gyakran előfordul, hogy a szülők lúdtalpnak nevezik azokat a tünetegyütteseket, amelyek csak hasonlítanak a lúdtalpra. A közgondolkodás pedig az egymáshoz hasonló, sokszor egymással össze is függő, tüneteket összemossa. A szülő pedig teljesen összezavarodik.

Éppen ezért tisztázzuk a lúdtalp típusait és tüneteit!

 

Először is nézzük meg a lábfej statikus felépítését. Ha a talpunkat nézzük, akkor bele tudunk rajzolni egy háromszöget, amely segíti a további értelmezést. A nagylábujj alatti párna, a kislábujj alatti párna és a sarokcsont összekötésével keletkezik egy háromszög.

Ez az a három pont, amelyen a lábfej támaszkodik. Ha mindhárom ponton egyenlően terheljük a lábfejet, akkor tökéletes a harmónia.

 

Azonban a lúdtalp felismerése, beazonosítása tekintetében nem ez a harmónia most a kulcskérdés, hanem a boltozatok. Létezik ugyanis hosszanti boltozat és harántboltozat. A hosszanti boltozat értelemszerűen a háromszög hosszabb oldalainak középvonalában helyezkedik el, tehát a talp hosszában. Egy egészséges lábfej esetében a talpon hosszában egy ívet láthatunk. A harántboltozat a kisebbik boltozat. Ennek a megsüllyedése jelenti a lúdtalpat. Ebben az esetben kicsi az ív, vagy teljesen hiányzik, azaz a talp lábujjak alatti részén hiányzik az ív, a boltozat. A legsúlyosabb eset az, amikor a lábfej egésze teljesen a földhöz lapul.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A lúdtalp helyreállítása, kezelése

A lúdtalp kezelését mindig ortopéd orvosnak kell meghatároznia. Szakemberrel való egyeztetés után a következő megoldásokkal szokták helyreállítani a kialakult, vagy kialakulóban lévő lúdtalpat.

Supinált cipő

A gyerekkori lúdtalpra alkalmazzák. 2,5-3 éves kor alatt nem megengedett a lúdtalp ilyen jellegű kezelése, hiszen még a diagnózis képlékeny lehet ilyen korban, ilyenkor még nem szabad drasztikusan beleavatkozni a lábacskák fejlődésébe. Később azonban előfordul, hogy a supinált cipő vagy supinált szandál viselését javasolja a szakorvos. A supinált cipő működési elve alapján a lábfej és kifejezetten a talp izmait készteti munkára. Így akkor fejti ki a cipő a jótékony hatást, amikor viseljük, tehát minél hosszabban vagy gyakrabban kell viselnie a kicsinek ahhoz, hogy kifejtse a megfelelő hatást: erősítse a lábfej izmait, és megfelelő állásban tartsa a lábat.

A supinált cipő lényege, hogy a bokánál meg van emelve a talprésze, hogy a boka befelé dőlését korrigálja. Ezzel együtt éri el az izmok megfelelő mozgását, munkára készteti a lábfejet.

 

A supinált gyerek szandált, cipőt bokasüllyedésre és lúdtalpra alkalmazzák. Nem szabad összekeverni a lúdtalpbetéttel, mert más a működési elve. A supinált szandál vagy cipő nem ártalmas az egészséges gyerekek lábának, ezért kárt nem okozunk azzal, ha hordja. Azonban a legtöbb esetben teljesen felesleges az egészséges, deformitásmentes lábaknak ez a fajta gyerek cipő vagy gyerek szandál, így értelmetlen anyagi kiadással járhat. Éppen ezért, még ha nagy kárt nem is okozunk vele, mégis ortopéd orvos vizsgálata és javaslata nyomán érdemes supinált cipőt hordani.

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Lúdtalp torna

Nem csak a kezelés, hanem a megelőzés eszköze is. A speciális lúdtalp tornát gyógytornász szakemberrel szokták végezni. A torna lényege, hogy a lábfej izmait erősítse, és a megfelelő tartásra ösztönözze a lábat. Sok szakember javasolja akár megelőzés céljából is a sok mezítlábas mozgást, egyenletlen talajon. Egyenletes talajon nem javasolt mezítláb lennie a gyereknek, mert az nem tesz jót a láb izmainak. Persze torna közben más a helyzet, ekkor szőnyegen, polifoamon is végezhetik a gyakorlatot. Minden olyan mozgás és módszer, ami aktivitásra készteti a lábfej izmait, hasznos lehet. Apró babzsák emelgetése lábujjal, lábfejjel. Labda görgetése a lábon, lábbal. Séta mezítláb lábujjhegyen, külső lábélen majd belső lábélen. Törpejárás, lábujjhegyen. Ezeket az egyszerű gyakorlatokat ismételgethetik, akár megelőzés céljából is. Emellett a szülőknek is jót tesz, mind a lábfejnek, mind a láb vérkeringésének, ezért érdemes együtt végezni a gyakorlatokat.

 

GYEREK SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Lúdtalp műtét

 

A lúdtalp műtétek eltérőek lehetnek, a probléma okától, jellegétől függhetnek, ezért nem beszélünk általánosságban a műtétről. 10 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt a lúdtalp műtét, mert ekkor még fejlődik a láb, a csontok mobilak, az ízületek rugalmasak.

A lúdtalp műtét célja a láb megfelelő terhelésének, a megfelelő nyomáseloszlásnak a biztosítása. 10 éves kor felett egyre merevebbek az ízületek, a műtét erre is koncentrál.