Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
2
7
2
6

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Torna gyerekeknek

2020.01.21 10:36

Miért fontos a torna? A gyerekek az első lépésektől kezdve a világ felfedezésére és önfeledt mozgékony játékra törekszenek. Azonban a mai gyermekek sokkal kevesebbet mozognak, mint amennyire szükségük lenne. Nem azért, mert lusták, hanem mert mások a körülmények, lehetőségek. Ez azonban kihathat a fejlődésükre. De néhány jól célzott, tudatos tornagyakorlattal biztosíthatjuk a vázizmok, a lábak megfelelő fejlődését. A vázizmok a gerinc védelme a testtartás miatt fontosak, a lábak pedig a mozgás fejlődése szempontjából számítanak. Ezért ez a bejegyzés néhány, az általános állóképességre, valamint a vázizmokra koncentráló játékos gyakorlatot, emellett a lúdtalp megelőzésével is összefüggő, a talpizmokra, és a lábfejre, valamint a lábakra ható tornát tartalmaz. Néhány kiválasztott gyakorlat rendszeres ismétlése sokat segíthet a megfelelő fejlődésben.

Erősítő torna az állóképességért

1. gyakorlat- a karok és a váll átmozgatása és erősítése

Használjunk egy félkemény matracot, vagy tornára alkalmas szivacsot. A kiinduló helyzet a hanyatt fekvés. Karjaink először a test mellett fekszenek. Majd elkezdjük a mellkast kiemelni, a felkart lefelé szorítva. Utána felemeljük a könyököt is, és úgy toljuk ki a mellkast. A gyakorlat harmadik szakasza során visszaengedjük a karokat a szivacsra.

2. gyakorlat- amely a karokat erősíti

A karjainkat a törzs oldalához szorítjuk. A gyakorlat következő szakaszában azonban ellazítjuk. Ezt ismételgetjük folyamatosan. Ezután hajlítsuk be a könyökünket, és vállmagasságból oldalra nyissuk ki őket, majd a gyakorlat következő szakaszában vigyük vissza a karokat a törzs mellé.

3. gyakorlat- a váll átmozgatásáért

Karkörzés két irányba: A kiinduló helyzet ebben az esetben állás. Mindkét karral körző mozgásokat indítunk vállból, miközben a kezek érintik a vállat, és a könyök hajlítva van. Miután ezt a gyakorlatsort mindkét irányba többször megismételtük, folytatjuk nyújtott karral is. Ugyanúgy vállból körzünk, a könyök nincs behajlítva. Előre és hátra is megismételjük ezt a gyakorlatot is.

 

4. gyakorlat- nézzük a lábakat

Kiinduló helyzet: hanyatt fekvés. A két kar a test mellett, lábak nyújtva. Először is mindkét sarkat leszorítjuk a szivacsba, majd ellazítjuk. Miután ezt néhányszor megismételtük, az egyik térdünket a hashoz húzzuk, majd visszahelyezzük a talajra, úgy, hogy az egész talpunk a szivacshoz ér. Majd ezt megismételjük a másik lábbal is. Érdemes többször megismételni a gyakorlatot.

5. gyakorlat- az előzőhöz kapcsolódik, de a hasizmokat is erősíti

Fekvőhelyzetben vagyunk, mint az előző gyakorlat során. Mindkét láb talpon marad. Majd az egyik térdet felhúzzuk a hasunkhoz, és ott megtartjuk 10-20-30 másodpercig, ez a gyerek korától függ, és attól, hogy hanyadszorra tornázunk, ha már rutinosabb és erősebb a kicsi, akkor lehet fokozni a megtartás idejét.

 

Majd felhúzzuk a másik térdet is, ekkor mindkettő a levegőben van. A derekat ebben a pozícióban le kell szorítani a talajra, és néhány másodpercig meg kell tartani ezt a pozíciót is. Majd szépen lassan elkezdjük kinyújtani és leengedni a lábakat. Ha már erősebb a gyermek, akkor anélkül, hogy leérintenénk a lábakat, folytatjuk a gyakorlatot, mely során most a másik lábat húzzuk fel először és tartjuk meg.

 

A megtartás ideje legyen mindkét láb esetében egyforma hosszú. Ez is és az ismétlésszám is a kicsi edzettségétől és korától függ, hiszen ez a gyakorlat a hasizmokat veszi igénybe. Ha a tornázást a közelmúltban kezdtük, a két gyakorlat között leengedheti a kicsi a lábát a talajra. De minden egyes alkalommal szigorítsunk egy kicsit, apró lépésekben fejlődhetünk, a láb megtartásának az idejét is lassan növelhetjük. Illetve az ismétlésszámot is.

6. gyakorlat 

A kiindulási helyzet megint a hanyatt fekvés. Először az egyik, majd másik lábat húzzuk a hashoz. Mindkét térdet és bokát zárva tartjuk, és csípőből indítunk lassú, csavargató mozdulatokat, jobbra majd balra, folyamatosan, és a talpakat a talaj felé közelítjük.

7. gyakorlat- a biciklizés

Szintén hanyatt fekvés a kiinduló pozíció. Most talpról indulunk, egyik lábunkat a hashoz húzzuk, majd a kezekkel átkulcsoljuk a térdet, míg a másik lábbal elindítjuk a bicikliző mozgást, azaz előre felé kezdünk el körözni a lábbal. A másik lábbal megismételjük a gyakorlatot.

 

8. gyakorlat- tanítsuk meg a hidat

Hanyatt fekszünk. Majd talpra húzva és kisterpeszben vannak lábak. Megemeljük a fenekünket, medencénket, majd megtartjuk, és lassan visszaengedjük a szivacsra. A karok kinyújtása csak akkor következhet, ha már jól begyakorolta a mozdulatot a kicsi, és növeltük a megtartási időt. Hiszen a lábfelhúzós hasizomgyakorlatokhoz hasonlóan a híd esetében is lassan kell emelni az ismétlés számot, és a megtartási időt. Ez után következhet a karok nyújtása, az igazi híd állás. Tipp: a hidat a falnál is gyakorolhatja a gyermek, állóhelyzetből hátra dőlve, mindig felügyelettel és segítséggel.

Torna gyerekeknek

Gerinctorna a szép tartásért

A hát és a váll izmainak, a törzsnek fontos szerepe van, hiszen ezek az izmok tartják, és olykor védik meg a gerincet. Ezért a gerinc szempontjából különösen fontos ezeknek az izmoknak az állapota. Minél erősebbek a vázizmok, a derék, hát, váll izmai, annál jobb lesz a gerinc helyzete, a gyermek testtartása. Különösen fontosak ezek az izmok az ülőmunkát végzők esetében. Azonban ez nem csak a felnőttekre igaz, hiszen a gyermekeink is rengeteget ülnek az iskolapadban, sőt, a kisebbeket is fenyegetik már a mozgáshiány veszélyei, ha nincs idő, lehetőség sok időt mozgással, szabad levegőn tölteni. Ezért aztán mozgásszegény időszakokban tornázzunk nyugodtan a kicsikkel otthon. Persze hosszútávon nagyon hasznos lehet valamilyen, kisebbeknél még játékosabb sport megismertetése a gyerekekkel. Ilyen foglalkozásokra heti 1-2 alkalommal érdemes lehet elvinni őket.

1. gyakorlat: gurulás

A kiinduló helyzetben a földön fekszünk, hanyatt. A karok magastartásban vannak, kinyújtva. Ebben a pozícióban oldalra döntjük a testet, és gurulni kezdünk. Mindkét irányba megismételjük ezt a gyakorlatot úgy, hogy közben a karok és a lábak nyújtva vannak.

2. gyakorlat: kúszás

A kiinduló helyzet során hason fekszünk. Majd kúszni kezdünk, tehát úgy kell helyváltoztató mozgást végezni, hogy nem a kézre és a lábra nehezedett testtel haladunk. Ha van rá lehetőség, pályát is építhetünk a gyerekeknek, hiszen a játékba csomagolt mozgás motiválhatja őket. Léteznek könnyen beszerezhető kis alagutak, de mi is építhetünk a számukra valamiféle pályát, amely több gyakorlat elvégzésének összekapcsolásában is segíthet.

3. gyakorlat: törzsemelés, azaz repülő 

A kiinduló helyzetben hason fekszenek a gyerekek, és a karok oldalsó középtartásban vannak. Amikor megszólalunk, hogy felszállás, a gyerekeknek fel kell emelniük a karjukat, oldalra kinyújtva, ezzel pedig a törzs felső részét is elemelik a talajtól. Ez a gyakorlat kiválóan erősíti a derék izmait. Ezért aztán kisiskolás korban, illetve ettől a kortól kezdve különösen fontos, mivel ekkor már a napjuk nagy részében ülniük kell a gyerekeknek, ez pedig kihat a testükre is.

4. gyakorlat, törzs erősítés hintázva 

A kiinduló helyzetben hason kell feküdni. A lábakat össze kell szorítani, a bokák érjenek egymáshoz. A karok előre mutassanak, nyújtva. Ebben a pozícióban kezdünk el a hason ringatózni, gurulni. Ez a gyakorlat is nagyon jó hatással van a derék izmaira, a nyújtott kar a vállat erősíti.

5. gyakorlat- a hátak nyújtása 

A kiinduló helyzet a négykézláb állás, nyújtott végtagokkal. A feladat egyszerű, először homorítunk, majd domborítunk. A gyakorlatot elnevezhetjük cicahát- kutyahát feladatnak. Majd folytatjuk. A törzset jobbra, majd balra kezdjük el döntögetni. Így a négy különböző irányt egyenként, folyamatosan növekvő ismétlésszámmal gyakorolhatjuk.

6. gyakorlat- A gerinc nyújtása

Fogunk egy labdát, vagy más, nem túl nehéz tárgyat, amelyen van fogás. Fel kell tenni a fejre, és két kézzel fogni. A gyerekeknek így kell sétálni megadott irányba, akár egy akadálypályán, egy kijelölt útvonalon.

7. gyakorlat - „madárka”

Összegombócodva guggolni, mint a madár a fészkében, majd felállni, a madár szárnycsapásait utánozni

 

Torna gyerekeknek - Lábtorna

 

A lábtorna szerepét nem is kell hangsúlyoznunk! A lábfej állása, a bokasüllyedés és a lúdtalp megelőzése érdekében fontos odafigyelni a lábakat érő hatásokra. A megfelelő cipőre, kialakuló bokasüllyedés esetében akár supinált cipőt, supinált szandált lehet alkalmazni, orvosi javaslatra. De a megfelelő gyerekcipő használata minden korban fontos eszköze a megelőzésnek. A gyakori lábtorna is sokat segíthet a helyzeten, mind a lúdtalp vagy a bokasüllyedés javítása, mind a megelőzésük szempontjából.

1. gyakorlat

Kiinduló helyzet egyenes állás. Csípőre tett kezek, és a feladat egyszerű séta, mezítláb, ha lehetséges. Először egyszerű lépések, különösen ügyelve a talpon gördülő mozgásra. Majd ugyanaz a feladat lábujjhegyen járva, majd pedig a testsúlyt a sarokra terhelve. Külső lábélre és belsőre terhelve is megismételtethetjük a gyakorlatot a kicsivel. Ha szórakoztatóbbá szeretnénk tenni a tornát, akkor adhatunk nekik valamilyen “terhet” egy kosár könnyű játékot, amelyet a fejen kell közbene egyensúlyozniuk.

2. gyakorlat 

Az előző feladat megismétlése, némi változtatással. Először előre és hátra karkörzéssel kombináljuk a sétát, majd később szökdeléssel, melyet lábujjhegyen is, valamint befelé és kifelé fordított lábfejjel is meg kell ismételniük.

 

3. gyakorlat- talptorna, mackójárással

A kiinduló helyzet négykézláb állás, nyújtott végtagokkal. Majd a talp­ak külső szélére nehezedve, erősen behajlított lábujjakkal apró lépéseben járás, dülöngélve.

Talptorna