Érintésmentes kézbesítés

A megrendelt csomagok szállítását végző Magyar Posta különleges, érintésmentes kézbesítést vezetett be. Csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér. A csomagot ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.

Kapcsolat

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház

Telefon: 0620-341-8730

e-mail: lurkocipo[kukac]gmail.com

Facebook

Látogató számláló

0
6
9
3
0
5
6

MPL csomag szállítás

Lurkó gyerekcipő webáruházba a megrendelt gyerek szandál és a gyerek cipő szállítását MPL csomag házhozszállítással, PostaPontos vagy MOL PostaPontos szállítással történik. Kézbesítés vagy átvétel a feladást követő második munkanapon (szállításról a Posta értesítő e-mailt küld).

TOP termékek

Lurkó gyerekcipő és gyerek szandál webáruház!



Cikkek

Mikor okoz gondot a lúdtalp?

2021.02.17 07:40

Sokat hallani a lúdtalpról, főleg a gyerekkori lábproblémákkal kapcsolatosan. De pontosan mit is takar a lúdtalp, és miért, mikor okoz problémát a jelenléte? Nézzünk utána!

Mi az a lúdtalp?

A kisgyerekes szülők sokat hallhatnak a lúdtalpról. Ezt nem szabad, azt nem szabad, mert a kicsi lúdtalpas lesz. Az első megtett lépésekor pedig kétségbeesetten figyelik a gyerek bokácskáját, talpát, lábfejét. 

Valójában ilyen kicsi korban még nem számít, ha befelé dőlnek a bokák, görbék a lábacskák. A lúdtalp és az összes probléma ilyenkor még távol van, a lábak fejlődnek, nem kell aggódni a bokák állása vagy a lábfej miatt. 

De akkor mégis mi ez a mizéria a lábfej körül? Mit kell tudni erről az egészről, például a lúdtalpról?

SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! 

 

Valójában tényleg oda kell figyelni a gyerekek lábára, mert a nem megfelelő lábtartás következtében komoly elváltozások alakulhatnak ki. Például a lúdtalp

 

A lúdtalpról akkor beszélünk, ha a lábfej haránt boltozata megsüllyed. A harántboltozat a lábfej szélességét adó boltozat, a lábujjak alatti párnáknál. A másik boltozat a hosszanti boltozat, amely a sarkunktól a nagylábujjunkig ér. 

 

A harántboltozatnak ívesnek kell lennie. Minél kisebb az ív, annál közelebb van a talp a földhöz, és annál súlyosabb lúdtalpról beszélünk. A legsúlyosabb esetben a teljes lábfej a földhöz lapul.

 

A lúdtalp fajtái

 

Kétféle lúdtalpat különböztetünk meg. Flexibilis és rigid lúdtalpat. A rigid lúdtalp, azaz merev lúdtalp nehezen gyógyítható, komplex és súlyosabb, mint a flexibilis lúdtalp. Örökletes is lehet, azonban a kezeletlen flexibilis lúdtalp évek múltán merevvé változik. Ezért fontos odafigyelni a lúdtalpra, időben lépni és kezelni.

 

Éppen ezért a kérdésre, miszerint mikor okoz gondot a lúdtalp, kétféle válasz létezik. Egyrészt a lúdtalp tünetei kellemetlenek, és egyre nehezebb terhelhetőséghez vezetnek. Így már kezdettől fogva gondot okozhatnak a fizikai tünetek. Valójában azonban akkor okoz igazán gondot a lúdtalp, ha a rugalmas lúdtalpat nem kezeljük, és a supinált szandállal vagy supinált cipővel és lábtornával könnyedén gyógyítható tünetegyüttes rigid lúdtalppá változik, melyen sok esetben csak a műtét segíthet.

SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

Milyen gondokat okoz?

 

A lúdtalp tünetei közé tartozik a nehéz terhelhetőség, a talpon érzett nyomás, illetve maga a járás fájdalma. Sokszor a talp belső éle kezd el fájni, vagy épp a boka. A lúdtalppal járó fájdalom hatására megváltozik a testtartás mozgás, járás közben, így a test terhelése is. Ennek köszönhetően idővel a térd, majd a csípő fájdalma is jelezheti, hogy a lúdtalppal kezdődő problémák tovább gyűrűztek, és már más testrészekre is kihatnak. 

 

A kezeletlen lúdtalppal összefüggésben alakulhat ki például a bütyök, amely a nagylábujj melletti kinövést jelenti, melynek hátterében ízületi gyulladások sorozata áll, és kihat a testsúly mozgás közbeni eloszlására, magával idézve a már említett, egész testre kiható panaszokat. De a kalapácsujj kialakulása is kapcsolódhat a lúdtalphoz, hiszen ez az elváltozás a lábujjat mozgató hínak húzásirányának változásának köszönhetően alakul ki. A kalapácsujj folyamatos gyulladásokkal jár, gyógytornával, esetenként műtéttel gyógyítható. 

 

A bokasüllyedés az egyik legjellemzőbb elváltozás, amely a lúdtalppal kéz a kézben jár. A sarokcsont kifelé vagy befelé dőlése ízületi fájdalommal és lábikragörccsel jár. A bokasüllyedést szabad szemmel is felfedezhetjük, jellegzetes járás jellemzi. 

 

Összefoglalva a lúdtalp akkor okoz gondot, ha kellemetlen fájdalommal jár. Azonban, ha az ártatlannak tűnő, akár enyhe lúdtalpat nem kezeljük, a merev lúdtalp már nehezen visszafordítható, és fájdalmas lesz. A lúdtalp idővel a test további területeire is kihathat, hosszútávon gerincferdüléshez is vezethet.